Lightbox Image
Afbeelding:
Tech & Media 18 mei 2022

Bijna helft Twitter-volgers Joe Biden blijken nep

Redactie Blckbx
2022 05 18 biden nepvolgers
2:20

Bijna de helft van de 22,3 miljoen volgers van de Amerikaanse president Joe Biden zijn nep, zo blijkt uit een onafhankelijke audit van het Twitter-mediaplatform.

Woensdag meldde Newsweek dat een analyse met behulp van softwarebedrijf SparkToro's controle-tool berekende dat 49,3% van Biden's volgers ‘nepvolgers’ zijn.

SparkToro verstaat onder nepvolgers ‘accounts die onbereikbaar zijn en de tweets van het account niet zien, omdat ze spam, bots of propaganda zijn of omdat ze niet langer actief zijn op Twitter’.

Deal met Musk onder druk

Het nieuws over Biden’s nepvolgers zet de overeenkomst tussen Twitter en Elon Musk nog verder onder druk. Musk liet deze week weten de overeenkomst voorlopig op pauze te zetten. De reden daarvoor is dat Musk betwijfelt of de bewering van Twitter klopt, dat slechts 5 procent van de Twitter-gebruikers spam/bot-accounts zijn. Musk reageerde op Twitter op de hem kenmerkende manier.

Dinsdag kondigde Musk aan dat de deal in de ijskast was gezet. Hij tweette: "Mijn aanbod was gebaseerd op het feit dat de SEC-filings van Twitter accuraat waren. Gisteren weigerde de CEO van Twitter publiekelijk om bewijs van <5 procent te tonen. Deze deal kan niet doorgaan totdat hij dat wel doet."

Terwijl Musk aanvankelijk aanbood om Twitter te kopen voor 54,20 dollar per aandeel, is de aandelenkoers van het bedrijf weken na het bod scherp gedaald tot 36,84 dollar.

In reactie op Twitter CEO Parag Agrawal's lange Twitter-draad maandag waarin hij beweerde dat het onmogelijk zou zijn om het werkelijke aantal bots op het platform te berekenen, reageerde Musk met een poep emoji en merkte op dat de cijfers nodig zijn om het bedrijf aan adverteerders te verkopen.

Newsweek meldt overigens ook dat de SparkToro tool maar liefst 70,2 procent van Musk's 93 miljoen volgers beoordeelde als nepvolgers.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Cookies op deze website