Lightbox Image
Afbeelding:
Tech & Media 22 september 2022

Directeur KRO-NCRV: ‘Zet Ongehoord Nederland per direct uit omroepbestel’

Redactie Blckbx
2022 09 22 ON
2:40

Directeur Peter Kuipers van omroep KRO-NCRV ziet Ongehoord Nederland het liefst zo snel mogelijk van de buis verdwijnen. Hij is de eerste omroepbaas die zich zo stellig uitspreekt. De Ombudsman van de NPO start een nieuw onderzoek tegen ON.

Kuipers doet zijn uitspraken naar aanleiding van Ongehoord Nieuws van donderdag 15 september. In deze uitzending stond men stil bij de vraag of racisme ook gericht kan zijn tegen blanken. Presentatrice Raisa Blommestijn gebruikte daarbij verschillende keren het woord ‘negers’.

‘Bestuurlijke moed nodig’

Eerder liet de NPO al weten dat er met de uitzending een grens was bereikt. Samen met andere omroepen van de NPO, zoals BNNVara en Avrotros, sprak de KRO-NCRV eerder al zijn afkeur uit over het item van Ongehoord Nederland. In een gezamenlijke verklaring stelden zij onder meer dat in het filmpje ‘middels taal en beeld een valse, racistische boodschap wordt verkondigd die wij gezamenlijk kwalificeren als onjournalistiek, onethisch en in strijd met de kernwaarden van de NPO’.

Kuipers roept staatssecretaris van Media Gunay Uslu (D66) nu op om de zendmachtiging van Ongehoord Nederland (ON) met onmiddellijke ingang in te trekken. “Wat nu nodig is, is waar het bij de entree van Ongehoord Nederland aan ontbrak: bestuurlijke moed, bij het ministerie en de leiding van de publieke omroep. We kunnen wel wachten tot er wéér een rapport komt, excuses en rectificaties eisen of met nóg een sanctie komen. Maar als we eerlijk zijn, dan weten we genoeg,” zei hij tegen NRC.

Het kan volgens Kuipers niet bij woorden blijven. “Zo gaat het binnen eigen onze organisatie ook: als een medewerker hier de regels overtreedt roep ik hem bij me en krijgt hij eerst een vorstelijke vermaning. Doet iemand dat nog eens dan volgt een schorsing.”

Na de uitzending van Ongehoord Nieuws appte Kuipers zijn collega-omroepbaas Arnold Karskens van ON. “Dit is geen opinie,” zei hij tegen Karskens. “Dit is journalistieke bagger. Pure bagger.”

Naar aanleiding van de commotie gaf Karskens namens ON een verklaring uit waarin het stelt dat er van racisme ‘geen enkele sprake was en dat ook nooit de bedoeling is geweest’. “De kernboodschap van het item was juist de oproep van studiogast Paul Cliteur dat (alle) mensen elkaar meer als mensen zouden moeten gaan zien,” aldus Karskens in de verklaring.

In een reactie aan NRC zei Karskens: “We leven in een democratie en omroep Ongehoord Nederland vertolkt op een nette manier de mening van veel mensen.”

Na de oproep van Kuipers manen alle omroepen van de NPO het Commissariaat van de Media tot haast. Zij willen op ‘zeer korte termijn’ dat de toezichthouder een oordeel velt of Ongehoord Nederland de mediawet heeft overtreden.

Ombudsman NPO start nieuw onderzoek

Vanmiddag werd na de oproep van Kuipers bekend dat de ombudsman van de NPO een nieuw onderzoek start tegen ON. Er zouden afgelopen week bijna 1900 klachten zijn binnengekomen over de omroep. Het onderzoek van ombudsman Margo Smit van de NPO zal ongeveer drie maanden duren.

ON kwam al eerder in opspraak. Volgens een rapport van de ombudsman zou de omroep de journalistieke code op het punt van betrouwbaarheid geschonden hebben. De omroep zou hebben bijgedragen aan het verspreiden van aantoonbaar onjuiste informatie. En meningen zouden niet voldoende gescheiden zijn van feitelijke informatie. In juni besloot de NPO voor straf een deel van het budget van ON in te houden.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Mab

Ik heb een donkere huidskleur maar ben volgens velen in mijn familie veeeeeel te wit en krijg dat vaak te horen: je lijkt erg op die en die, alleen was dat niet zo'n bleekscheet, jammer hoor dat je niet een mooier tintje hebt, veel te blank (ja dat woord wordt gebruikt, net als het woord neger overigens). Resumerend: geen moeite met het woord negers, noch met blank en ja discriminatie/racisme naar de laatsten bestaat wel degelijk, sommigen vinden dat je daar niet mee thuis kunt komen of je mee moet vermengen. Er is moed voor nodig om DAT eens te durven benoemen, heer Kuipers.

ML

"Dit is journalistieke bagger. Pure bagger.”
Het blijft toch vreemd dat zo'n omroepbaas een andere omroep beschuldigt van wat ze zelf doen. Mooi voorbeeld van hoe het ervoor staat in Nederland. Het is volledig gelijk aan wat er in de 2e kamer gebeurt, het meten met twee maten en de angst dat de waarheid, het bespreken van wat er echt aan de hand is, tegen ze gaat werken omdat zij zelf de leugens verspreiden, demoniseren, alles als rechts extreem betitelen etc. Walgelijke mensen, om met de woorden van Marcel van Dam te spreken...minderwaardige mensen...die geen tegengeluid willen horen. Ook een weffer???

Cookies op deze website