Lightbox Image
Afbeelding:
Tech & Media 26 januari 2023

Dreigement EU-commissaris Věra Jourová aan adres Elon Musk lijkt toneelstukje

Redactie Blckbx
2023 01 26 eu dreigement musk
1:50

EU-commissaris Věra Jourová dreigt Elon Musk met sancties als hij de vrije meningsuiting op Twitter niet aan banden legt. Het lijkt een dreigement voor de bühne. Musk zou allang akkoord zijn met de Europese censuurregels.

Vorige week klaagde EU-commissaris voor waarden en transparantie Jourová tijdens de bijeenkomst van het World Economic Forum in Davos over het gebrek aan censuur op Twitter sinds de overname door Elon Musk. “Wij zijn ook de beschermers van vrijheid van meningsuiting,” zei Jourová. “Maar tegelijkertijd kunnen we geen illegale content online accepteren.”

Musk zou Twitter veel minder streng reguleren dan zijn voorgangers, impliceerde Jourová in gesprek met Euronews Next. “Voorheen werkten we met deskundige mensen, met advocaten, met sociologen, die begrepen dat je je op een beschaafde manier moet gedragen om geen grote schade te berokkenen aan de maatschappij.”

Met Musk aan het roer is het vertrouwen in Twitter minder geworden, aldus de EU-commissaris voor waarden en transparantie. "Onze boodschap aan Musk is duidelijk. We hebben regels die moeten worden nageleefd. En anders volgen er sancties."

Voor de bühne

Volgens de Duitse minister van Digitale Zaken en Vervoer Volker Wissing heeft Elon Musk echter allang ingestemd met het censureren van ‘desinformatie’ op Twitter, zelfs nog voordat de Digital Services Act (DSA) – de Europese censuurwet – in werking treedt.

Wissing tweette op 4 januari: "Bedankt Elon Musk voor een constructief gesprek in San Francisco. Mijn standpunt is duidelijk: de verbintenis van de platforms tot desinformatie moet strikt worden nageleefd totdat DSA in werking treedt. Elon Musk was het met mij eens." De tweet toonde een selfie van Musk en Wissing.

De toezegging zou betekenen dat Musk dus instemt met censuur nog voor het van kracht worden van de DSA. Zodra de wet in werking treedt, kan Musk zich er eenvoudig achter verschuilen. De nieuwe wet gaat grote techbedrijven als Twitter en Amazon namelijk dwingen om proactief op te treden tegen ‘haatzaaiende taal’ en ‘online desinformatie’. Reageren techreuzen niet tijdig op meldingen van ‘illegale’ content, dan kunnen ze een boete krijgen die kan oplopen tot maximaal zes procent van hun wereldwijde omzet.

Als wij niet meer kunnen doen wat nodig is, wie doet het dan wel?
Blijf ons steunen, juist NU!
Juist nu blijven uitspreken

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Mab

Tijd om dit soort leipe figuren aan banden te leggen. Ik heb een weekje op Twitter meegekeken en ik zie enorm veel haat, vrijwel zonder uitzondering van mensen die blauw/gele vlaggetjes achter hun naam, mensen die zichzelf woke noemen, anti-wappie en zichzelf links noemende mensen. Ik vrees dat dit niet de uitspraken zijn waarop gedoeld wordt, die blijven namelijk op allerlei SM gehandhaafd. enge lui die we met alles in ons tegen moeten werken.

Job

Toch weet je het nooit met Musk.

Het kan zijn dat hij vroeg ja heeft gezegd om directe inmenging te voorkomen en straks het daadwerkelijk censureren wel juridisch mogelijk maar praktisch erg omslachtig laat maken.
Of hij gaat gewoon voor omzet/winst en Twitter heeft Europa daar nogal voor nodig.
Of een beetje van beide.

Het blijft een vreemde en onpeilbare man.

Cookies op deze website