Lightbox Image
Afbeelding:
Tech & Media 05 april 2022

Elon Musk grootste aandeelhouder Twitter

Redactie Blckbx
2022 04 05 Musk Twitter
02:26

Elon Musk is in één keer de grootste aandeelhouder van Twitter geworden. De koers van Twitter schoot er gisteren door omhoog en conservatieve twitteraars juichen de stap toe. Ook zal Musk zitting nemen in de raad van bestuur.

Uit een gisteren gepubliceerd rapport van de Securities and Exchange Commission, toezichthouder van de verschillende effectenbeurzen in de VS, blijkt dat Musk op 14 maart 73,5 miljoen aandelen kocht voor het duizelingwekkende bedrag van ca. 2,89 miljard dollar. Met 9,2 procent van de aandelen is hij nu de grootste aandeelhouder. Nadat het nieuws gisteren bekend werd, schoot de koers van Twitter met 26 procent omhoog.

Twitter benoemde Musk ook tot lid van de raad van bestuur, met een termijn die afloopt op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van het bedrijf in 2024. De benoeming weerhoudt hem ervan meer dan 14,9 procent van het platform te bezitten, zolang hij in het bestuur zit en drie maanden daarna.

Musk denkt in elk geval na over toevoegen van edit-knop aan Twitter:

Hoewel gewantrouwd, zijn conservatieven positief

Musk wordt door velen gewantrouwd vanwege zijn obsessie met het transhumanisme. Zo werkt één van zijn bedrijven, Neuralink, aan het integreren van het menselijk brein met computertechnologie. De miljardair wil mensen zo dezelfde denkkracht geven als computers, om op termijn het hoofd te bieden tegen steeds slimmer wordende kunstmatige intelligentie.

Toch juichen conservatieve twitteraars de stap van Musk toe. Zij hopen dat hij van Twitter weer een vrijplaats kan maken waar mensen met elkaar van gedachten kunnen wisselen zonder te hoeven vrezen voor censuur:

Vrijheid van meningsuiting

Op 25 maart, dus anderhalve week nadat Musk zijn aankoop deed, zorgde hij al voor de nodige reuring. In een tweet uitte hij zijn zorgen over de vooringenomenheid van het Twitter-algoritme dat censuur vrijwel uitsluitend toepast op recht-conservatieve geluiden. Vervolgens vroeg hij in een peiling aan zijn volgers of het platform ‘zich strikt houdt aan het principe van vrijheid van meningsuiting’:

Van de ruim twee miljoen mensen die meededen zei 70 procent ‘nee’. Een dag later tweette hij: “Aangezien Twitter fungeert als het de facto openbare stadsplein, ondermijnt het veronachtzamen van de principes van vrijheid van meningsuiting de democratie fundamenteel. Wat moet er gebeuren?” Op de suggestie dat hij een nieuw censuurvrij platform zou kunnen bouwen, antwoordde hij dat ‘serieus te overwegen’, maar toen had hij zijn aankoop dus al gedaan.

De vorig jaar afgetreden CEO van Twitter, Jack Dorsey, uitte zaterdag al zijn spijt over zijn rol in het minder vrij maken van het internet:

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Lees meer over: Elon Musk Twitter

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Kurt

Super, als ik hem was zou ik beginnen met alle Bans en Suspensions te re-setten, zou ook de koers doen exploderen. Een Great Reset zeg maar.

Cookies op deze website