Lightbox Image
Afbeelding:
Tech & Media 06 februari 2023

Ex-directeur NOS hekelt gekleurde berichtgeving NOS Journaal: ‘Journalistieke doodzonde’

Redactie Blckbx
2023 02 06 NOS directeur jpg
3:00

Voormalig NOS-directeur Bauke Geersing haalt uit naar de vooringenomenheid van het NOS Journaal. In een open brief roept hij hoofdredacteur Giselle van Cann op om de eenzijdige berichtgeving zo snel mogelijk te stoppen.

In zijn op OpinieZ gepubliceerde brief herinnert Geersing NOS-hoofdredacteur Van Cann aan het belang van het raadplegen van meerdere nieuwsbronnen naast de reguliere media. “Eenzijdigheid is immers een journalistieke doodzonde voor het NOS Journaal.”

Klimaatalarmisme

Geersing heeft stevige kritiek op het klimaatalarmisme van de NOS en het ruime podium dat de NPO geeft aan de anarchistische organisatie Extinction Rebellion. “Bij BNNVARA werd vorige week donderdag het programma Kahlid & Sophie erdoor gedomineerd. De kijkers werd ingeprent dat sprake was van keurige personen die de wereld gingen redden met hun actie op een snelweg in Den Haag.”

Het NOS Journaal doet daaraan mee, schrijft Geersing. “Dat kiest in zijn berichtgeving ook de kant van de actievoerders. Ik kan me zo voorstellen dat in de burelen van Extinction Rebellion een groot gejuich weerklonk om zoveel steun voor hun oproep tot illegale acties door de publieke omroep.”

Hij neemt het NOS kwalijk dat het geen tegengeluid laat horen in de klimaatdiscussie. “Er is al jarenlang in Nederland gewaarschuwd voor de ongefundeerde claims van de klimaatalarmisten. Clintel en Climategate en klimaatwetenschappers doen dat permanent,” schrijft hij. “Besteedt het NOS Journaal aandacht aan die kant van de klimaatdiscussie? Voor zover ik heb kunnen nagaan geen seconde. Wat er wel gebeurt is tekenend voor de eenzijdigheid van de NOS.”

Slavernijverleden

Geersing zag dezelfde eenzijdigheid ‘tijdens al die minuten die gingen over de discussie over de excuses voor ons slavernijverleden’.

“Overigens, u en ik hebben helemaal geen slavernijverleden, maar dat terzijde. Er wordt ons aangepraat door Gloria Wekker dat de slavernij doorwerkt in ons brein vanaf onze geboorte als witte mens. Volgens haar bestaat witte onschuld immers niet. Wat echt niet bestaat is enige onderbouwing van deze doorwerkingsopvatting. Minister-president Rutte hanteerde in zijn door het NOS Journaal geroemde toespraak deze niet gefundeerde opvatting ook,” schrijft hij, voordat hij opmerkt dat het NOS Journaal geen aandacht besteedde aan slavernijdeskundige prof. dr. P. C. Emmer, die een veel meer gematigde invalshoek heeft.

Journalistieke code

“Te midden van al deze ontwikkelingen kiest het NOS Journaal onder uw leiding stelselmatig voor een eenzijdige journalistieke koers. Geldt de journalistieke code van de NPO dan niet voor het NOS Journaal?” vraagt Geersing aan Van Cann. Het journalistieke roer moet om, volgens Geersing. “U hebt het kompas bij de hand: de journalistieke code van de NPO en het eigen journalistieke statement van de NOS. De tijd dringt.”

Geersing nam het eerder al voor de omroep Ongehoord Nederland (ON!). In een open brief aan NPO-voorzitter Frederieke Leeflang pleitte hij in september 2022 voor een eerlijke behandeling van ON!. “Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat een proces op gang wordt gebracht waarbij barbertje moet hangen. Ik vind dat buitengewoon ernstig,” schreef hij.

Geen CBDC-, maar wel moslimdemonstratie

De partijdigheid van het NOS Achtuurjournaal bleek zondag onder meer uit het feit dat er met geen woord werd gerept over de grote demonstratie in Amsterdam van die dag tegen CBDC, central bank digital currency. De NOS had daarentegen wel een item over een demonstratie in Den Haag tegen moslimhaat. Blckbx was wel bij de manifestatie in Amsterdam. De livestreams van dat verslag kun je hier terugkijken.

In hetzelfde Journaal kwam de eenzijdigheid van de NOS naar voren in het item over Pim Lammers, die zich dit weekend terugtrok als schrijver voor de Kinderboekenweek, waarin uitsluitend mensen aan het woord werden gelaten die het voor hem opnamen. De NOS bood geen ruimte aan mensen die er moeite mee hebben dat een schrijver die pedofiele fictie schrijft, mocht dichten voor de Kinderboekenweek.

Als wij niet meer kunnen doen wat nodig is, wie doet het dan wel?
Blijf ons steunen, juist NU!
Juist nu blijven uitspreken

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Skydisc1

Dat die lieden bij de publieke omroep daar allemaal aan meewerken geeft weer dat ze erg hypocriet zijn, dom en onwetend of kwaadaardig. U mag hieruit kiezen of een combinatie.

Interessante kerel! Vindt niet iedereen want op wikipedia is hij niet te vinden. Een beetje beginnend profvoetballer wel maar iemand met inhoud niet.

Cookies op deze website