Lightbox Image
Afbeelding:
Tech & Media 26 mei 2022

Het mysterie van de verdwijnende YouTube views

Redactie Blckbx
2022 05 26 You Tube views voorbeeld 2 Cropped
03:10

De uitzendingen van blckbx today worden steeds beter bekeken, maar op YouTube verdwijnen er de laatste tijd structureel views van video’s. Wat is hier aan de hand? Kwade opzet, of nothing to see here?

Het gaat vooral om de uitzendingen van blckbx today. Veel mensen kijken (semi-)live, of later op de avond via YouTube. In de dagen daarna kijken er ook mensen via de website, waar de video’s vanuit Rumble zijn geëmbed. De terugval op YouTube vindt meestal plaats één of twee dagen nadat een video is geplaatst en bedraagt soms 20 procent van het totaal (zie onderaan voor voorbeelden). Daarna lopen de views weer op, maar veel minder dan snel dan vóór de grote verdwijntruc.

Waarom?

Dat is de grote vraag. Niemand weet precies waarom en sceptisch als we zijn, komen de complottheorieën volkomen organisch bovendrijven. Wordt blckbx hier tegengewerkt door YouTube, omdat de content die we maken hen niet aanstaat? Of is de uitleg minder spannend en heeft het iets met bots, spam-accounts en algoritmes te maken? Een voor de hand liggende vervolgstap is natuurlijk om even contact op te nemen met YouTube. Helaas zet het bedrijf voor de klantenservice ook voornamelijk bots, spam-accounts en algoritmes in: als er al antwoorden komen, zijn deze vaak onbevredigend. Dus blckbx heeft geen enkele inzage in de onderliggende reden voor de verdwijnende views.

Controles

YouTube voert regelmatig geautomatiseerde controles uit om te voorkomen dat bots nep-views creëren om video’s kunstmatig te promoten. En dat is natuurlijk goed, alleen kan blckbx met de hand op het zwartgele hart zeggen dat het zelf geen bots koopt of huurt om dit te doen. “De andere optie is dat iemand bots inkoopt en op ons loslaat, maar dat kost diegene dan geld en het resultaat is dat we die onterechte views weer kwijtraken. Waarom zou iemand dat geld verkwisten?” vraagt programmamaker Flavio Pasquino zich af. Een terechte vraag die ook in blckbx today van woensdag 25 mei aan de orde kwam.

Schadelijk effect

Wat de oorzaak ook is, feit is dat ná de verdwijntruc het aantal views veel minder snel oploopt dan ervoor. Bij een actualiteitenprogramma is het natuurlijk logisch dat na een aantal dagen de stijging minder hard gaat, maar dit gegeven alleen lijkt onvoldoende om het verschil te verklaren. “In die zin is er een schadelijk effect, maar of dat de reden is dat een partij budget verbrandt, is de vraag. Hypothetisch zou het kunnen,” zegt Pasquino.

Volgens journalist Jan Roos heeft zijn programma Roddelpraat er ook mee te maken: “Youtube heeft de rem op Roddelpraat gezet. Kijkcijfers dalen nadat ze ons commercieel uit hebben gezet razendsnel. Mooi man, het Vrije Westen,” zei hij woensdag op Twitter.

We zijn hier voortdurend mee bezig en zodra we meer weten, zullen we daarover berichten.

Voorbeelden van verdwenen views

Hieronder staat een aantal voorbeelden van blckbx today-uitzendingen waarvan één of twee dagen na plaatsing het aantal views in één keer scherp afnam. Na de terugval, aangegeven met een >, staat tussen ronde haken ( ) het aantal views op het moment van schrijven. Voor de volledigheid staat het aantal views op Rumble – waar het probleem niet speelt – ook vermeld, tussen vierkante haken [ ]. De reden dat blckbx niet alles met Rumble doet, is dat het livestreamen vanaf dat platform (nog) niet goed werkt.

27 april: Koningsdag met Republiek 20K > 19K (29K) [8K]
9 mei: 2000 Mules gaat viral 31K > 25K (49K) [14K]
11 mei: Meer prikken door verlenging coronapas 24K > 23K (39K) [11K]
16 mei: Nieuwe lockdown in de herfst? 30K > 27K (42) [8K]
18 mei: Special Complotten 37K > 29K (54K) [14K]
20 mei: Wat doet Kuipers op bezoek bij de WHO? 27K > 26K (46K) [10K]
23 mei: Gideon van Meijeren over A-status apenpokken 40K > 33K (42K) [7K]

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Thierry

tja, misschien een domme vraag. Maar waarom stappen jullie niet volledig op Rumble over? of ondersteunen zij de Livestream optie niet. Dat scheelt weer gezeik. Jullie zijn terecht kritisch...maar dat kan de tegenpartij, Youtube ook aan om jullie lekker tegen te werken...
De Buddha zij t al...Wijsheid is het pad van het midden.

Harrie

Ik raad iedereen met een youtube kanaal aan om comments uit te zetten en in het begin van de video ofzo iets in beeld te zetten om te verwijzen naar eigen website of andere platforms als odysee voor comments (uiteraard links in omschrijving).

De censuur in comments is ongelofelijk er word een AI op losgelaten en comments die niet in de pas lopen met de overheid etc. zijn onzichtbaar voor het publiek.
Je ziet ook overal dat comments x aantal reacties hebben maar als je dat openklapt zijn het er veel minder.. daarom dus.

Het is beter om comments uit te zetten en door te verwijzen dan mensen te laten misleiden door censuur.

Cookies op deze website