Lightbox Image
Afbeelding:
Tech & Media 15 april 2022

Iedereen in paniek om Musks vijandige bod op Twitter

Redactie Blckbx
2022 04 15 Musk Twitter overname
05:20

Het vijandige overnamebod van Elon Musk op Twitter veroorzaakt schokgolven onder het personeel, journalisten, aandeelhouders en kritische burgers. Iedereen is in paniek.

Miljardair en Tesla-baas Elon Musk heeft gisteren een vijandig overnamebod gedaan op Twitter. Hij biedt 54,20 dollar per aandeel, wat neerkomt op een prijs van ruim 43 miljard dollar (39 miljard euro) voor het hele bedrijf. Het bestuur van Twitter heeft laten weten het bod in overweging te nemen.

Ondertussen is iedereen in paniek. Het Twitter-personeel is bezorgd over wat dit zou kunnen betekenen voor hun zorgvuldig opgebouwde systeem van censuur. Ook journalisten zijn bang voor de vrijheid van meningsuiting. Kritische burgers maken zich vooral zorgen om de steeds verder reikende tentakels van de transhumanistisch georiënteerde miljardair. En een Saoedische prins weigert zijn Twitter-aandelen te verkopen.

Vorige week werd al bekend dat Musk in maart 9,2 procent van de aandelen had gekocht, waarmee hij toen in één keer de grootste aandeelhouder werd. Inmiddels is hij dat niet meer, omdat de investeringsmaatschappij Vanguard onlangs Twitter-aandelen heeft bijgekocht en nu 10,3 procent van het bedrijf in handen heeft.

Personeel in schok

Het personeel van het bedrijf is diep geschokt door het nieuws. Om tegemoet te komen aan hun pijn, organiseerde Twitter gisteren een bedrijfsbreed noodoverleg. Werknemers uitten naar verluidt hun bezorgdheid over het feit dat Musk onder andere het complexe politieke censuursysteem zou kunnen herzien, ‘waar veel Twitter-medewerkers jarenlang met grote zorg over hebben nagedacht, aangepast en verfijnd’.

De New York Times meldde dat Musks overnamebod ‘veel stafleden bangmaakte die bekend zijn met de geschiedenis van grillig gedrag van de miljardair’. Één medewerker vergeleek de situatie met een ‘gijzeling’.

Parag Agrawal, de CEO van Twitter, stelde hen gelukkig gerust: "Dit is voor ons allemaal een moment waarop we ons afgeleid voelen en een verlies van controle voelen. Persoonlijk ga ik mijn tijd besteden aan dingen die ik kan controleren, en ik geloof dat het ertoe zal doen." En hij voegde eraan toe: “Ik denk niet dat we gegijzeld worden.”

Journalisten bang voor vrijheid van meningsuiting

Journalisten vrezen dat vrijheid van meningsuiting op Twitter zal leiden tot het einde van de democratie. Voor Jeff Jarvis van BuzzMachine voelt het alsof we aan de vooravond staan van een dictatuur.

Mensen aan het woord laten waar hij het mee oneens is, voelt voor Jarvis kennelijk als nazi-Duitsland. Ook Max Boot, journalist van de Wall Street Journal, vreest met grote vreze voor een censuurvrij Twitter. Hij wil juist meer censuur.

Robert Reich schrijft in de Guardian: “Musk zegt dat hij het internet wil ‘bevrijden’. Maar wat hij echt wil doen, is het nog minder verantwoordelijk maken dan het nu is ... gedomineerd door de rijkste en machtigste mensen ter wereld, die aan niemand verantwoording hoeven af ​​te leggen voor feiten, waarheid, wetenschap of het algemeen welzijn.”

Volgens onderzoeksjournalist Glenn Greenwald past dit in een trend onder veel links-progressief georiënteerden om niet censuur als het grote gevaar voor democratie te beschouwen, maar de vrijheid van meningsuiting: “Ze hebben de geschiedenis op de één of andere manier omgekeerd, zodat ze nu geloven dat censuur niet het favoriete instrument is van fascisten, tirannen en autoritairen – hoewel elke fascist en despoot in de geschiedenis censuur gebruikte als een belangrijk middel om de macht te behouden. In plaats daarvan geloven ze dat vrijheid van meningsuiting, vrij debat en vrij denken de instrumenten van repressie zijn.”

Kritische burgers bang voor tentakels Musk

Musk wordt door veel kritische burgers gewantrouwd. Zijn obsessie met het transhumanisme doet veel wenkbrauwen fronsen. Zo werkt één van zijn bedrijven, Neuralink, aan het integreren van het menselijk brein met computertechnologie. Met Tesla – marktleider in elektrische auto’s – en zijn vele satellieten werkt hij actief mee aan het optuigen van een infrastructuur voor massasurveillance. Robert Jensen staat dan ook niet te springen om Musks plannen met Twitter.

Saoedische prins weigert te verkopen

De Saoedische prins Al-Waleed bin Talal bezit met zijn bedrijf Kingdom Holding Company ongeveer 5 procent van de Twitter-aandelen, maar weigert deze te verkopen. “Ik geloof niet dat het bod dicht bij de intrinsieke waarde komt, gezien de groeiperspectieven,” verklaarde hij. Waarop Musk terugbeet: “Hoeveel bezit het Koninkrijk direct en indirect? Hoe kijkt het aan tegen de journalistieke vrijheid van meningsuiting?”

Tekst gaat verder onder de tweet.

Plan B

Mocht Musk er niet in slagen Twitter over te nemen, dan rest er nog een plan B, zo liet hij gisteren weten tijdens een Ted Talk. Maar wat dat plan precies inhoudt, daar liet hij zich niet over uit.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Requin

De mens graaft aan zijn eigen ondergang door massaal twitter te gebruiken.
Helaas is het al begonnen met het massaal gebruiken van de infereure operating
sytemen uit Redmond. Linux of BSD -UNIX zijn stabiele en virusvrije systemen waar
iedereen, meestal gratis, gebruik kan maken. Het internet zou zelfs niet denkbaar zijn unixes!
Waarom zelfmoord?

Cookies op deze website