Lightbox Image
Afbeelding:
Tech & Media 24 oktober 2022

Media en politiek openen aanval op FVD na confronteren ‘liegende journalist’

Redactie Blckbx
2022 10 24 Rioolratten3
4:00

FVD-Kamerlid Gideon van Meijeren confronteerde een verslaggever met haar oneerlijke manier van journalistiek bedrijven, waarna de gevestigde orde als op commando de aanval opende op de FVD’er.

Toen Van Meijeren vorige week de pers te woord stond over de reptielenuitspraak van FVD-voorman Thierry Baudet, legde hij uit dat ‘reptiel’ volgens de Van Dale ook de figuurlijke betekenis heeft van ‘verachtelijk wezen’ en dat zijn partijleider het woord in die zin gebruikte.

Hart van Nederland-journalist Merel Ek probeerde Van Meijeren vervolgens te beschuldigen van hypocrisie door te beweren dat het woord ‘liquideren’ volgens de Van Dale ook ‘wegsturen’ kan betekenen. Johan Derksen zei onlangs op TV dat Baudet ‘geliquideerd zou moeten worden’. Ek zei er zelfs bij dat ze ‘liquideren’ had opgezocht in het woordenboek. Nadien verspreidde ze het fragment via haar persoonlijke Twitter-account:

Tekst gaat verder onder de tweet

Er is alleen één probleem: het woord ‘liquideren’ betekent volgens de Van Dale helemaal niet ‘wegsturen’. FVD beklaagt zich al langer over een oneerlijke behandeling door de media en nu was de maat kennelijk vol.

‘Rioolratten Ontmaskerd’

Zondagmiddag lanceerde de partij de eerste aflevering van de serie ‘Rioolratten Ontmaskerd’. “In deze nieuwe serie laten wij rioolratten in hun ware gedaante zien,” zegt Van Meijeren in de intro. Anticiperend op de onvermijdelijke ophef legt hij uit dat het gaat om de figuurlijke betekenis van het woord ‘rioolrat’, namelijk ‘verachtelijk persoon’. “In het bijzonder heb ik het over journalisten die riooljournalistiek bedrijven.”

Volgens Van Meijeren verspreidde Ek ‘aantoonbare desinformatie, notabene om de oproep tot liquidatie van de heer Baudet – gedaan door Johan Derksen – recht te kletsen’. In de video zoekt hij Ek met draaiende camera op in haar werkkamer. Zij is daar duidelijk niet van gediend. Nadat de cameraman zijn camera naar de grond richt – maar wel laat draaien –, wil ze wel praten met Van Meijeren. In dat gesprek geeft ze toe dat de Van Dale ‘wegsturen’ inderdaad niet noemt als betekenis van ‘liquideren’, maar ze weigert om haar woorden te rectificeren. Ze verwijst hierbij naar presentator Wilfred Genee, die bij Vandaag Inside al heeft aangegeven dat haar bewering onjuist was.

Van Meijeren zegt in de video te hopen dat er een preventieve werking vanuit gaat. “Zolang die journo’s weg blijven komen met hun walgelijke praktijken zullen ze er ook ongegeneerd meer door blijven gaan.”

Twitter ontploft

Niet lang nadat de video werd verspreid, stond Twitterend Nederland in vuur en vlam. Voor- en tegenstanders van de FVD-actie buitelden over elkaar heen voor lofprijzingen dan wel veroordelingen.

“Doelbewust intimiderend en ondermijnend. Puur vergif, dit,” reageerde minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Hugo de Jonge, die er door oplettende Twitteraars op werd gewezen dat hij zich in zijn voormalige functie als zorgminister zelf intimiderend uitliet richting ongevaccineerden: “We weten precies waar ongevaccineerden wonen en wat de redenen zijn waarom ze zich niet laten vaccineren,” zei hij tijdens een debat in de Eerste Kamer.

Financiënminister Sigrid Kaag gaf aan zich vergist te hebben in het herkennen van ‘de bodem’. “Iedere keer als je denkt ‘de bodem is in zicht', dan blijkt het erger en gevaarlijker te kunnen. Desinformatie en intimidatie ondermijnen de samenleving. Zo ook deze absurde provocatie. Dit ontstijgt partijpolitiek, het gaat om onze democratie. Spreek je uit.”

Rond 10.00 uur gisteravond deed ook premier Mark Rutte een duit in het zakje. “FVD heeft vandaag een nieuw dieptepunt bereikt. In een democratie moeten journalisten hun werk kunnen doen zonder in diskrediet te worden gebracht.”

De veroordeling van Rutte werd door het Groningse FVD-Statenlid Daniël Osseweijer voorzien van de vertaling die veel kritische burgers in hun hoofd zullen afspelen bij het lezen van het bericht:

Tekst gaat verder onder de tweet

Ook journalist Joost Niemöller reageerde op het bericht van de premier. “In een democratie moeten journalisten die politici ten onrechte in diskrediet brengen en doodsbedreigingen goedpraten daarop aangesproken kunnen worden. Heel netjes, precies zoals Gideon deed. Het is een dieptepunt als een premier meent zich hiermee te [moeten] bemoeien,” schreef hij op Twitter.

Persmuskiet

Er waren ook genuanceerde reacties. Acteur en ‘complotdenker’ George van Houts stond inhoudelijk achter de FVD-actie, maar stoorde zich aan het beeld van de rat. “Ik zag het nu pas. Het ‘rioolrat’-beeld is haatzaaiend, humorloos, beledigend en verpest volledig het goede: je mag een journalist ter verantwoording roepen. ‘Persmuskiet’ ware leuker geweest,” twitterde hij. ‘Persmuskiet’ betekent ‘een vervelende journalist waar je last van hebt (omdat hij “steekt” als een mug)’.

De Nederlandse Vereniging van Journalisten noemt de actie van Van Meijeren ‘alarmerend en kwalijk’ en onderzoekt of er juridische stappen genomen kunnen worden.

‘Bizar’

Zondagavond laat reageerde Van Meijeren op de commotie. Hij wijst erop dat men stil bleef toen Derksen opriep tot het liquideren van Baudet. En dat men een journalist prees die zijn oproep goedpraatte, maar dat men spreekt van ‘intimidatie, bedreiging en vergif’ als hij ‘in alle rust om opheldering vraagt’.

Tekst gaat verder onder de tweet

In een reactie onder de tweet van Van Meijeren merkt onderzoeksjournalist Annelies Strikkers op dat alle veroordelingen vanaf een uur of 19:00 werden verspreid, ‘alsof het afgesproken was in de kartel-appgroep’.

Verwevenheid politiek en media

In een andere reactie wijst Strikkers op de verwevenheid tussen media en macht. “Heel het kartel, inclusief de premier, springt in de bres voor een liegende journalist. Hoe innig verweven de mainstream journalistiek is met de zittende macht kan niet duidelijker zijn.”

Die verwevenheid tussen journalistiek en politiek komt kraakhelder tot uitdrukking in onderstaande video van vorig jaar, die ingenieur luchtvaart- en ruimtevaarttechniek Coen Vermeeren zondagavond deelde naar aanleiding van de rioolratten-ophef. In het fragment horen we de voormalig AD-hoofdredacteur Hans Nijenhuis schaamteloos opscheppen over zijn korte lijntje met premier Rutte: “In een opwelling heb ik hem wel eens gezegd: ‘Luister, we kunnen ook Wilders premier maken, als je dat wilt. Dus je doet het via ons voortaan.'”

Als wij niet meer kunnen doen wat nodig is, wie doet het dan wel?
Blijf ons steunen, juist NU!
Juist nu blijven uitspreken

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
ML

Geweldige actie van Gideon. Doet me denken aan Kari Lake, zie:

https://commonsensetv.nl/dit-is-de-sleutel-naar-de-vrijheid/

Nu doorgaan zo, laat het publiek maar zien wat deze fake journalisten doen.

Requin

Steeds zichtbaarder die moordende weffers. Over een poosje sleuren ze je uit je huis.
Een blaffer klaar leggen tegen een weffer dat zal er hier ook van komen. In de VS en Australië
tekent het zich al af! De fakkel zal over een poosje niet meer als verlichting dienen, maar als verwarming voor de laatste keer bij de weffers! WO III onder Maxima en Klaus!

Cookies op deze website