Lightbox Image
Afbeelding:
Tech & Media 16 april 2022

Twitter schorst LibsofTikTok omdat ze liberalen tonen die over zichzelf praten?

Redactie Blckbx
2022 04 16 twitter schorst libsoftiktok
4:20

Twitter heeft deze week alle schijn van onpartijdigheid laten varen. Na een klacht van een linkse groep schorste het techbedrijf het populaire account @LibsofTikTok wegens hatespeech. Dat is heel opmerkelijk want op het Twitter-account zijn alleen maar beelden te zien van … liberalen die over zichzelf praten.

‘Probleem’ is dat de beelden op @LibsofTikTok worden gebruikt door conservatieven en zenders als Fox News om liberalen belachelijk te maken. Voor de liberale groep Media Matters was dat reden genoeg om een klacht in te dienen bij Twitter.

Uit commentaren op Media Matters blijkt dat het voor de groep gewoon onverteerbaar was dat filmpjes van liberalen werden gebruikt ‘tegen leraren en scholen met anti-LGBTQ lasterpraatjes.’ Het linkse platform kon het ook niet verkroppen dat de content gretig werd ingezet door Fox News, Joe Rogan, Meghan McCain en anderen om liberalen voor gek te zetten.

Maar het enige wat Media Matters in haar klacht kon vermelden, is dat conservatieven de content op LibsofTikTok, enkel en alleen woorden en beelden van liberalen, zouden 'gebruiken als munitie om hun eigen argumenten kracht bij te zetten'.

'Haatdragend gedrag'

Dat was blijkbaar genoeg voor Twitter, dat het gebruiken van beelden van liberalen definieerde als een vorm van haatdragend gedrag. Twitter heeft de site met meer dan 600.000 volgers voor twaalf uur geschorst. LibsofTikTok kreeg de bekende waarschuwing ‘u mag geen geweld promoten tegen, bedreigen of intimideren van andere mensen op basis van ras, etniciteit, nationale afkomst, seksuele geaardheid, geslacht, geslachtsidentiteit, religieuze gezindheid, leeftijd, handicap of ernstige ziekte’.

Tekst gaat verder onder de tweet

Vrijheid van meningsuiting ondergeschikt

Het censureren van LibsofTikTok lijkt perfect in overeenstemming met het belang dat Twitter CEO Parag Agrawal hecht aan vrijheid van meningsuiting. In een interview met Technology Review editor-in-chief Gideon Lichfield in 2020, stelde hij dat Twitter volgens hem niet gebonden hoeft te zijn aan ‘the first amendment’, het artikel in de Amerikaanse grondwet dat gaat over het beschermen van onder andere ‘vrijheid van meningsuiting’ en ‘vrijheid van pers’.

"Onze rol is niet gebonden te zijn aan artikel één, maar onze rol is om een gezonde publieke conversatie te dienen en onze stappen zijn een weerspiegeling van dingen waarvan wij geloven dat ze leiden tot een gezondere publieke conversatie. Het soort dingen dat we in dit verband doen, is ons minder richten op het denken over vrije meningsuiting, maar denken over hoe de tijden zijn veranderd."

De perfecte nachtmerrie

Opmerkelijk is overigens dat er veel accounts zijn op Twitter die het omgekeerde doen als LibsofTikTok. Zij gebruiken bijvoorbeeld beelden van evangelische predikanten en conservatieve figuren op liberale sites. Goed voorbeeld is ‘Right Wing Watch’ gerund door de liberale People for the American Way. Dit soort accounts wordt echter niet geschorst. En terecht, want het valt allemaal onder de vrijheid van meningsuiting. Twitter is nu echter bezig met het vormen van standpunten en waarden. Het is, volgens zijn CEO, gewoon verder gegaan dan vrije meningsuiting.

Gezien dergelijke acties is het begrijpelijk waarom Twitter-medewerkers naar verluidt niet alleen in paniek zijn als ze horen dat Elon Musk het bedrijf wil kopen en aangeeft de principes van vrije meningsuiting weer te willen invoeren, maar zelfs emotionele steun nodig hebben om ‘de week door te komen’.

Dat is het probleem met vrije meningsuiting. Net wanneer je denkt dat je het achter je hebt gelaten, komt het gewoon weer terug. Voor censuur-platform Twitter is het de perfecte nachtmerrie.

Bron: Jonathan Turley

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Cookies op deze website