Lightbox Image
Afbeelding:
Tech & Media 25 april 2022

Twitter toch in onderhandeling met Elon Musk

Redactie Blckbx
2022 04 25 twitter praat met musk
3:10

Het management van Twitter is zondag tóch onderhandelingen gestart met Tesla-baas Elon Musk over de overname van het technologiebedrijf door de miljardair. Musk dreigt het bestuur van Twitter anders met een overnamebod buitenspel te zetten.

De stap komt nadat komt nadat Musk zei dat hij 46,5 miljard dollar (43,3 miljard euro) aan financiering had veiliggesteld en overwoog een overnamebod te doen. Met een overnamebod, een zogeheten tender, kan Musk het bestuur van Twitter omzeilen en rechtstreeks zakendoen met de aandeelhouders.

Twitter’s draai, de directie wilde eerst niets weten van een overname, is naar verluidt het gevolg van Musk's privé-ontmoetingen met verschillende grote aandeelhouders van het bedrijf op vrijdag. In de afgelopen weken is het aantal particuliere beleggers in Twitter met ongeveer twee procent gestegen. Musk zou zijn miljoenen volgelingen kunnen mobiliseren om zijn bod te steunen en aandeelhouders te worden. Musk is bereid 43 miljard dollar (40 miljard euro) neer te leggen voor de aandelen van Twitter.

Onderzoeken

Twitter wil wel meer weten over eventuele actieve onderzoeken van toezichthouders naar Musk, onder meer door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), meldt Reuters. Dergelijke onderzoeken zouden een risico kunnen vormen voor de afronding van de deal. Effectenadvocaten zeggen dat Musk eerder dit jaar mogelijk de openbaarmakingsregels van de SEC heeft overtreden toen hij een belang in Twitter vergaarde. Musk trof ook al eens een schikking na de beschuldiging dat hij beleggers misleid zou hebben, toen hij vier jaar geleden suggereerde dat hij financiering had gevonden om Tesla naar de beurs te brengen.

De Big Tech gigant onderzoekt ook of toezichthouders in een van de grote markten waar het actief is, bezwaar zouden hebben tegen het feit dat Musk het bedrijf bezit. Mocht Twitter vaststellen dat een verkoop aan Musk riskant zou zijn, dan zou het een flinke break-up fee kunnen vragen, meent Reuters.

Poison pill

Toen Musk anderhalve week geleden bekend maakte dat hij Twitter in zijn geheel wilde overnemen, brak er alom paniek uit ter linkerzijde van het Amerikaanse politieke en mediale spectrum. De overname zou catastrofaal zijn voor de vrijheid van meningsuiting. Om te voorkomen dat Musk in zijn opzet zou slagen, trok de directie van Twitter op 15 april aan de noodrem en voerde de zogeheten poison pill – gifpil – bepaling in. De gifpil geeft andere Twitter-aandeelhouders dan Musk het recht om meer aandelen van het bedrijf te verwerven tegen een relatief goedkope prijs, waardoor het belang van Musk effectief verwatert. De bepaling zou in werking treden als Musk (of een andere investeerder) meer dan 15 procent van de aandelen van de onderneming in handen krijgt. Musk bezit momenteel ongeveer 9 procent van de aandelen van Twitter. De grootste aandeelhouder van Twitter is vermogensbeheerder Vanguard met 10,29 procent. Vanguard vergrootte zijn aandeel in TWTR Holdings in maart met maar liefst 17 procent, precies op tijd om gigantisch te kunnen cashen, mocht Musk Twitter overnemen.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Cookies op deze website