Lightbox Image
Afbeelding:
Tech & Media 03 november 2022

Videoplatform Rumble buigt niet voor Franse eis om censuur

Redactie Blckbx
2022 11 03 Rumble Frankrijk adie
2:30

De YouTube-concurrent Rumble weigert om toe te geven aan de eis van Frankrijk om de Russische nieuwsplatforms RT France en Sputnik te blokkeren. In plaats daarvan bijt het van zich af en stopt het zijn diensten in Frankrijk.

Rumble werd in 2013 opgericht als censuurvrij alternatief voor YouTube. Ook blckbx maakt noodgedwongen steeds meer gebruik van het platform.

“De Franse regering heeft geëist dat Rumble Russische nieuwsbronnen blokkeert,” zei Rumble CEO Chris Pavlovski dinsdag. “Net als Elon Musk zal ik onze doelpalen niet verplaatsen voor een buitenlandse regering. Rumble zal Frankrijk volledig uitschakelen (Frankrijk is niet substantieel voor ons) en we zullen de rechtmatigheid van deze eis aanvechten.”

Tekst gaat verder onder de tweet

Pavlovski's vermelding van Musk verwijst naar de weigering van de miljardair in maart om Russische nieuwsbronnen te blokkeren van zijn Starlink-internet-satellietnetwerk, dat hij gratis ter beschikking stelt aan Oekraïne.

Vrij en open internet

In een aanvullende verklaring stelt Rumble: “Als onderdeel van onze missie om een vrij en open internet te herstellen, hebben we ons ertoe verbonden de doelpalen van ons inhoudsbeleid niet te verplaatsen. Gebruikers met impopulaire standpunten hebben vrije toegang tot ons platform onder dezelfde voorwaarden als onze miljoenen andere gebruikers.”

Gebruikers in Frankrijk krijgen nu onderstaande melding te zien wanneer ze het platform bezoeken.


Onderzoeksjournalist Glenn Greenwald wees erop dat de vuist van Rumble een slag in het gezicht is van overheden die willen bepalen wat burgers in ándere landen mogen zien: “Als Rumble het Franse censuurbevel zou opvolgen – zoals big tech-bedrijven vaak doen – zou dat betekenen dat Amerikanen alleen toegang hebben tot stemmen en standpunten die buitenlandse regeringen (EU, China, Iran, enzovoorts) toestaan.”

De Europese Unie heeft de nieuwsplatforms RT en Sputnik al in maart verboden, omdat zij Russische propaganda zouden verspreiden. De stations zijn weliswaar geweerd van de TV, maar zij omzeilen het verbod door uit te zenden via sociale media.

Rumble presenteert zichzelf als ‘immuun voor cancelcultuur’ en is onderdeel van een groeiend netwerk aan conservatief georiënteerde sociale mediabedrijven die een tegenwicht willen bieden aan de links-progressieve intolerantie op het internet. Deze overtuigde voorstanders van het vrije woord keren zich tegen het censureren van informatie enkel en alleen omdat het door westerse landen als propaganda wordt beschouwd.

Voor blckbx-kijkers in Frankrijk

Door de rechte rug van Rumble is het helaas onmogelijk om de blckbx-uitzendingen in Frankrijk via dat platform te bekijken. Als alternatief kunnen de meeste video’s, zoals de blckbx today-uitzendingen, ook via het YouTube-kanaal van blckbx bekeken worden. Alleen de video’s die gevoelig zijn voor censuur plaatst blckbx uitsluitend op Rumble.

Als wij niet meer kunnen doen wat nodig is, wie doet het dan wel?
Blijf ons steunen, juist NU!
Juist nu blijven uitspreken

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
ML

De druk op Rumble wordt groter. Dat is de reden waarom de Stew Peters show zijn eigen platform begint(servers) om eventuele gevolgen van die druk voor te zijn. Rumble houdt zijn rug vooralsnog recht. Mensen zouden massaal weg moeten gaan bij you tube en dit platform steunen, laat you tube en de rest van dit soort platforms maar ter ziele gaan. Gaat niets aan verloren.
Kunnen ze in FR niet via een VPN Rumble ontvangen? Iemand?

Cookies op deze website