Lightbox Image
Afbeelding:
Tech & Media 08 april 2022

Virale tweet ‘Russisch mobiel crematorium’ komt uit acht jaar oud YouTube-filmpje

Redactie Blckbx
2022 04 08 nepnieuws mobiel crematorium
3:00

In een virale tweet wordt beweerd dat er een Russisch ‘mobiel crematorium’ in Marioepol te zien is. Het beeld is echter afkomstig van een acht jaar oude YouTube-video. Het 'nieuws' werd in onder andere De Telegraaf en het Parool breed uitgemeten.

De tweet werd geplaatst door de nieuwszender NEXTA, die bijna een miljoen volgers heeft op Twitter. De tweet heeft meer dan 7.000 retweets en bijna 11.000 likes gekregen.

Alleen blijkt het 'mobiele crematorium' een screenshot te zijn van een acht jaar oude YouTube video.

Het 'nieuws' werd niet alleen breed uitgemeten in De Telegraaf. Ook Welingelichte kringen bleek niet zo goed te zijn ingelicht. Het keurige Parool bracht het angstaanjagende bericht, net als vele andere kwaliteitskranten en -media.

De vermaarde ‘factcheckers’ hebben nog geen commentaar gegeven op de kwestie, en Twitter heeft geen waarschuwingslabel bij de tweet geplaatst om gebruikers te laten weten dat het om nepnieuws gaat.

Twitter-gebruikers wezen erop dat dit gerecycleerde propaganda is, aangezien dezelfde ontkrachte bewering over ‘mobiele crematoria’ aan het begin van de oorlog werd gedaan.

De tweet kwam op hetzelfde moment dat de Oekraïense autoriteiten in Marioepol beweerden dat Russische troepen ‘de lichamen van tienduizenden burgers verbranden’. Ze noemden het een soort ‘nieuw Auschwitz’.

De gemeenteraad van Marioepol speelt dankbaar in op de verontwaardiging over de vermeende oorlogsmisdaden in Bucha, en maakte bekend dat ‘Russische mobiele crematoria operationeel zijn geworden’ in de stad.


Toen bovenstaand medium doorhad dat het verhaal over de mobiele crematoria nepnieuws is, hebben ze de foto rechtsonder snel veranderd.

"Een tragedie zo groot als in Marioepol heeft de wereld niet meer gezien sinds het bestaan van de concentratiekampen van de nazi's," beweerde de burgemeester van Marioepol Vadim Boychenko.

Sinds het begin van de oorlog zijn er talloze nepnieuws incidenten bevestigd. Zo bleek de ‘geest van Kiev', een verzinsel en heeft de vermeende ‘slachting’ van Oekraïense soldaten op Slangeneiland niet plaatsgevonden.

Bron: Infowars

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Cookies op deze website