Lightbox Image
Afbeelding:
Binnenland 22 februari 2023

Aangenomen SGP-motie zware klap voor klimaarorganisaties als Urgenda

Redactie Blckbx
2023 02 22 SGP motie s
2:00

Dinsdag heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen die het moeilijker moet maken voor kleine klimaatorganisaties als Urgenda om via de rechter grote invloed uit te oefenen op overheidsbeleid. ‘Een waar keerpunt.’

Volgens de SGP vertegenwoordigen belangenorganisaties als Urgenda maar een klein deel van de bevolking. Rechtszaken tegen de Staat worden, mogelijk zelfs met subsidie, ingediend door anderen dan de direct belanghebbenden. Daarom diende SGP-Kamerlid Chris Stoffer tijdens het debat over de Europese klimaatwet samen met JA21 en BBB een motie in, die het kabinet oproept om te onderzoeken of er bepaalde eisen gesteld kunnen worden aan de representativiteit van organisaties die naar de rechter stappen. De linkse partijen reageerden tijdens dat debat woedend op het indienen van de motie en haalden flink uit naar Stoffer, maar die liet zich niet kennen.

Naast de drie partijen die de motie indienden, werd deze gesteund door de PVV, FVD, Groep Van Haga, Pieter Omtzigt, VVD en CDA.

Keerpunt

“Goed nieuws!” reageerde de SGP opgetogen. “De lat om te procederen terwijl je geen direct belanghebbende bent, mag best een beetje hoger liggen! De rechtszaal is geen podium voor actiegroepen.”

Ook BBB is verheugd: “Na jaren waarin talloze activistische organisaties als Urgenda, Greenpeace en MOB via de rechter Nederland op slot zetten, trekt de Tweede Kamer eindelijk aan de handrem. Een waar keerpunt dus.”

D66 is ‘geschokt’ dat de coalitiepartijen VVD en CDA de motie steunden. “Het is zorgwekkend om de rechtsgang die open moet staan voor alle personen en organisaties in Nederland nu misschien wordt ingeperkt. Dat noem ik juridisch spookrijden,” zei Tweede Kamerlid Joost Sneller (D66) tegenover Trouw.

Suzanne Kröger van GroenLinks, die momenteel onder vuur ligt vanwege haar loopje met de waarheid over klimaatgeweld, reageerde verbolgen op het feit dat een Kamermeerderheid voor de motie stemde. Zij werd er door Nicki Pouw-Verweij (JA21) echter op gewezen dat het gebruikelijk is dat het parlement met moties overheidsbeleid probeert aan te passen.

Steun blckbx en maak onderdeel uit van de blckbx buddy community!
Word blckbx buddy
Blckbx buddy no url

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.

Met 'Stoffer' en blik' door de 2e kamer tent heen. Is de SGP wel aan zijn stand verplicht na de laatste jaren met alle winden meegewaaid te hebben. Ik weet dat politiek in Nederland een spel van laveren is ...maar toch. Nu op alle fronten doordrukken en niet meer verslappen want anders ben je helemaal niet geloofwaardig meer. Of spelen hier de komende verkiezingen ook weer een rol in? Je weet het maar nooit hier. Kun je nog vertrouwen hebben in welke partij dan ook? God Bless

Als zelfs de rechter buitenspel wordt gezet door de geldbeluste, milieu en klimaat verpestende politieke partijen: wat zal ons dan nog kunnen helpen? Niets meer!

Cookies op deze website