Lightbox Image
Afbeelding:
Binnenland 16 januari 2023

Rutte, Kaag en media openen aanval op ‘complotdenkers’, daags voor WEF-bijeenkomst in Davos

Redactie Blckbx
2023 01 16 Rutte Kaag complotdenkers Cropped
3:30

Gesteund door de media openen premier Mark Rutte (VVD) en financiënminister Sigrid Kaag (D66) de aanval op ‘complotdenkers’, daags voordat zij afreizen naar Davos voor de jaarlijkse World Economic Forum-bijeenkomst.

Corona wordt met opzet misbruikt voor macht; het World Economic Forum (WEF) wil een Great Reset; en alle media spelen onder een hoedje met de overheid. Uit representatief onderzoek van SBS6 bleek in oktober 2022 dat maar liefst 51 procent van de bevolking gelooft in complotten. En ruim één op de vijf Nederlanders denkt dat ‘een kleine geheime groep mensen alle beslissingen neemt in de wereldpolitiek’, zo laat een recente enquête van het onderzoeksprogramma European Social Survey zien.

Rechtsextremisme

Minister van Financiën Sigrid Kaag opende zondag tijdens een D66-bijeenkomst in Den Haag de aanval op ‘complotdenkers’ en bracht hen in verband met rechtsextremisme. Volgens de minister is de voedingsbodem voor rechts-extremistische ideeën en acties in Nederland ‘zorgwekkend vruchtbaar’. “Mensen die in complottheorieën geloven, worden aangewakkerd en aangemoedigd door een politieke stroming die de taal en tactiek van Amerikaans extreemrechts kopieert,” stelde ze. En zonder namen te noemen, verwees ze zijdelings naar Forum voor Democratie (FVD) als ‘een extremistische partij met antisemitisch gedachtegoed’.

Kaag greep de ‘bestorming’ van parlementsgebouwen in de VS en Brazilië aan om op te roepen tot waakzaamheid in Nederland. “Het kan in iedere democratie gebeuren. Wij zijn in Nederland hier niet immuun voor.” Daarom vindt ze dat ‘alle redelijke krachten’ in Nederland stelling moeten nemen. “Sta op, spreek tegen. (...) Natuurlijk is het soms verleidelijk voor een stille meerderheid om zich van het schreeuwen en schelden af te keren. Om het allemaal gewoon te negeren. Maar dat kan niet.”

In het publiek luisterde er een aantal opvallende gasten naar Kaag. Vooral de aanwezigheid van viroloog Marion Koopmans was opmerkelijk. Naar verluidt waren ook aanwezig huisarts in opleiding Tom van Boxsel, redacteur Piet Lekkerkerk, die zich op sociale media vaak polariserend uitlaten richting andersdenkenden.

'Onzin'

“Dat is veel,” reageerde premier Rutte vrijdag op het nieuws dat ruim één op de vijf Nederlanders denkt dat ‘een kleine geheime groep mensen alle beslissingen neemt in de wereldpolitiek’. Volgens hem speelt het kabinet maar een bescheiden rol in het tegengaan van de populariteit van complottheorieën. “Ik zou niet weten wat we nog meer moeten doen,” zegt hij. Want ‘uiteindelijk is het ook een keuze’ van iemand om een complottheorie te geloven. Hoewel Rutte zich zorgen maakt over het geloof van sommigen in deze ‘onzin’, wil hij ‘niet krampachtig gaan smeken van: oh geloof ze niet’. “Daar voel ik me ook iets te goed voor,” aldus de premier.

WEF-bijeenkomst Davos

Het offensief richting ‘complotdenkers’ valt vrijwel gelijktijdig met de jaarlijkse WEF-bijeenkomst in Davos, waar naast Rutte en Kaag ook ministers Wopke Hoekstra (CDA, Buitenlandse Zaken) Karien van Gennip (CDA, Sociale Zaken en Werkgelegenheid), Kajsa Ollongren (D66, Defensie) en Liesje Schreinemacher (VVD, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) namens het Nederlandse kabinet aanwezig zullen zijn. Zij zullen daar spreken met de internationale elite over zaken als klimaatverandering, de energietransitie, inflatie en de oorlog in Oekraïne.

Het NRC pakte zondag breed uit om fundamentele kritiek op het WEF bij voorbaat af te doen als ‘rechtse complottheorieën’. “Het WEF is inmiddels voer voor complotdenkers,” schrijft de krant. “De complottheorieën zijn inconsistent, onbewezen, soms antisemitisch en appelleren aan de al eeuwenoude achterdocht dat er ergens een geheime wereldelite actief is.”

De krant maakte echter geen melding van het feit dat Kaag binnen het ministerie van Financiën een eigen aanspreekpunt heeft voor het WEF. Daarnaast bleef de brief onvermeld waarin het WEF aan Kaag schrijft: “Het Forum zal er samen met uw medewerkers voor zorgen dat uw deelname een belangrijke kracht wordt bij het vormgeven van The Great Reset.”

Ook noemde de krant niet dat ten minste één ambtenaar van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat voor zijn werk mailde vanaf een WEF-mailadres. Dit mailverkeer is niet opvraagbaar voor Kamerleden of journalisten op grond van de Wet open overheid.

Bovendien komt het WEF openlijk uit voor voor wat het nastreeft, zoals centrale digitale bankmunten, een wereldwijde digitale ID en het uitbannen van privébezit van auto’s. Ook liep het WEF voorop in het bestempelen van gasfornuizen als een gevaar voor de gezondheid.

Noot van de redactie: Eerder meldde blckbx dat Chi Lueng Chiu aanwezig was bij de D66-bijeenkomst, maar dit is onjuist, waarvoor excuses.

Als wij niet meer kunnen doen wat nodig is, wie doet het dan wel?
Blijf ons steunen, juist NU!
Juist nu blijven uitspreken

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
klara

Hebben we het nou nog steeds over complottheorieën? Alle stukken van wat er gaande is bij t WEF ,als je weet waar je t kan vinden is t gewoon van internet te plukken! Makkelijk om je als overheid daar achter te verschuilen en de oplettende burger weg te zetten als idioot! Het is helemaal geen complot meer als alles openbaar te vinden en te lezen is!

Bobbeltje

De timing van Kaag om dit mantra nog snel even te herhalen voordat ze in een vliegtuig stapte naar Davos was mij al opgevallen bij het scannen van "het nieuws". Natuurlijk om weer een wit voetje te halen bij Klaus voordat zij bij hem op schoot gaat zitten. Het is natuurlijk allemaal afleiding maar kan FvD haar niet aanklagen wegens smaad inzake de beschuldiging van anti-semitisme?

Cookies op deze website