Lightbox Image
Afbeelding:
Buitenland 04 oktober 2022

Professor op Amerikaanse TV: ‘VS verantwoordelijk voor aanval op Nord Stream’

Redactie Blckbx
2022 10 04 Jeffrey Sachs2

Tot grote schok van de presentatoren zei professor Jeffrey Sachs gisteren live op de Amerikaanse TV ‘wat iedereen denkt’. Hij beschuldigde zijn eigen regering onomwonden van het saboteren van de Nord Stream-leidingen. Een voormalig Pentagon-adviseur deelt openlijk zijn mening.

Jeffrey Sachs is econoom aan de gerenommeerde Columbia University en staat allerminst bekend als criticus van de gevestigde orde. Zo is Sachs president van de VN-organisatie Sustainable Development Solutions Network en is hij als SDG Advocate voorvechter van de Sustainable Development Goals. Het feit dat hij zo stevig is ingebed in dit soort internationale organisaties maakt de beschuldiging aan het adres van zijn eigen regering des te opmerkelijker.

Sachs, die vaker in de media optreedt als commentator, was gisteren bij TV-station Bloomberg om duiding te geven aan de crisis in Europa. “Europa bevindt zich in een zeer, zeer sterke economische neergang. De scherpe daling van de productie en de levensstandaard komt ook tot uiting in prijsstijgingen, maar het belangrijkste is dat de Europese economie wordt neergesabeld door de plotselinge afsluiting van energie,” zo stelde hij, voordat hij de knuppel in het hoenderhok gooide.

“En nu, om het definitief te maken: de vernietiging van de Nord Stream-leidingen, waarvan ik durf te wedden dat het een Amerikaanse actie was, misschien van de VS en Polen – dat is speculatie …”

“Jeff, we moeten hier stoppen,” kapte de presentator hem af. “Waarom denk je dat het een Amerikaanse actie was? Welk bewijs heb je daarvoor?” vroeg hij. Dat was voor Sachs het startsein om het heersende narratief onderuit te halen.

Bewijzen

“Ten eerste is er direct radarbewijs dat Amerikaanse militaire helikopters, die normaal in Gdansk gestationeerd zijn, boven dit gebied cirkelden. Er was ook het dreigement van de VS eerder dit jaar dat ‘we op één of andere manier een einde gaan maken aan Nord Stream’.

“En er was een opmerkelijke verklaring van buitenlandminister Anthony Blinken afgelopen vrijdag in een persconferentie, waarin hij zei: ‘Dit is een geweldige kans’. Dat is een vreemde manier van praten als je je zorgen maakt over piraterij op internationale infrastructuur van vitaal belang,” aldus de professor.

“Ik weet dat het indruist tegen ons narratief en dat je deze dingen in het Westen niet mag zeggen,” vervolgde hij. “Maar het is een feit dat als ik met mensen praat, men overal ter wereld denkt dat de VS het hebben gedaan. Zelfs journalisten van onze eigen kranten die zich ermee bezig houden, zeggen in privégesprekken tegen me: ‘Natuurlijk [heeft de VS het gedaan].’ Maar het verschijnt niet in onze media.”

Sachs maakte geen melding van de NAVO-oefening met onderwaterdrones rond de Nord Stream-leidingen van afgelopen juni.

Tekst gaat verder onder de video

Rol van de media

Eerder in het gesprek wees Sachs de presentatoren en de kijkers erop dat het grootste deel van de wereld heel anders aankijkt tegen de Oekraïne-crisis dan het Westen, dat de oorlog beschrijft als een ‘niet-uitgelokte aanval van Rusland’. “Bij stemming na stemming in de Verenigde Naties waren het de westerse landen die voor sancties, aanklachten en andere acties stemden. Terwijl het grootste deel van de wereld, zeker geteld naar bevolking, aan de zijlijn staat. Zij zien dit als een verschrikkelijke botsing tussen Rusland en de VS. Zij zien dit niet, zoals wij in de media, als een niet-uitgelokte aanval van Rusland op Oekraïne,” aldus Sachs.

“Iedereen in de VS denkt: ‘Nou, wat is het anders?’ Maar dat komt door de manier waarop onze media hierover berichten. Dit conflict gaat lang terug. Het begon niet op 24 februari 2022. De oorlog zelf begon in 2014, niet in 2022. En zelfs dat had antecedenten,” voegde hij eraan toe.

Pentagon-adviseur

De gepensioneerde generaal en voormalig Pentagon-adviseur Douglas MacGregor wees zaterdag in de podcast Judging Freedom ook met de beschuldigende vinger naar het Westen. Hij zei dat Rusland geen enkel belang heeft bij de sabotage. “Zouden de Russen hun eigen pijpleiding vernietigen? Het Russische bruto nationaal product bestaat voor 40 procent uit buitenlandse valuta die het land binnenkomt om aardgas, olie, kolen, etcetera te kopen. Dus de Russen hebben dit niet gedaan. Het idee dat ze dit hebben gedaan, is absurd,” zei hij.

Verwijzend naar berichten dat bij de explosies meer dan 500 kg TNT is gebruikt, suggereerde hij dat er maar een paar verdachten overblijven. “Dan moet je kijken wie de staatsactoren zijn die hiertoe in staat zijn. En dat betekent de Britse marine en de Amerikaanse Navy Special Operations,” zei Macgregor.

Volgens MacGregor zou de VS met de sabotage geprobeerd hebben om Duitsland terug te duwen in het oorlogskamp. “Het is heel duidelijk dat we de opties van Berlijn hebben afgesloten. Berlijn week af van deze alliantie. Kanselier Olaf Scholz zei: ‘Ik stuur geen materieel meer, ik stuur geen tanks.’ Nu zit hij in de knel omdat de Verenigde Staten hem simpelweg de mogelijkheid hebben ontnomen om zich terug te trekken. Wie gaat hem gas, olie, kolen en al het andere leveren als hij zich terugtrekt? Waar moet hij nu heen? En vergeet niet dat de Duitsers, die thuis met verschrikkelijke gevolgen worden geconfronteerd, weigeren kerncentrales opnieuw op te starten,” zei de gepensioneerde generaal.

‘Breek met de VS’

Mocht dat inderdaad een motief zijn geweest voor de Amerikanen, dan hebben zij niet iedereen in Duitsland aan boord gekregen. In een interview met BILD zei de zakentycoon Wolfgang Grupp dat Duitsland de ‘banden met de Verenigde Staten moet verbreken’, zolang zij de oorlog blijven verlengen. “We moeten er alles aan doen om deze oorlog zo snel mogelijk te beëindigen, in plaats van constant te verlengen door wapens te sturen,” zei hij.

Volgens Grupp heeft de VS een belang bij het laten voortduren van de oorlog. “De VS wil een grootmacht blijven en de rest klein houden, inclusief Europa. De VS had problemen met China en wil daarom niet dat het land groter en sterker wordt. En Rusland mag natuurlijk niet groter worden. Daarom was het niet in het belang van de VS dat wij twintig jaar lang zaken deden met Rusland, dat economische sterker werd, net als Duitsland. Door dit hele verhaal wordt Europa – niet alleen Duitsland – economisch verzwakt en het maakt de VS de grootmacht.”

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
LibertyCity

Hebben jullie het hele artikel over flightradar wel gelezen? Er was ook een Nederlandse marinehelikopter daar! Dat is uiteraard geen bewijs, toch verdient dit uitleg.

Lazar

"On the second day of the loitering, almost in parallel with their US counterpart, a Dutch navy NH9 helicopter was flying in the vicinity of Bornholm Island and it is expected to have been observing the Americans' activity."

Ik ben ook reuze benieuwd naar de verklaring voor de aanwezigheid van een Nederlandse helicopter op de plek waar niet alleen een ernstig milieudelict is gepleegd, maar ook nog een regelrechte oorlogshandeling, waarbij Russisch eigendom ernstig beschadigd is geworden.

Kamervragen, ik heb nog wel een paar kamervragen.

Cookies op deze website