Lightbox Image
Afbeelding:
Corona 17 juni 2022

Duitse regering wil in oktober maskerplicht weer invoeren

Redactie Blckbx
Oktober maskerplicht
2:30

Ondanks het ontbreken van wetenschappelijk bewijs dat ze helpen om het overdragen van een verkoudheidsvirus tegen te gaan, overweegt de Duitse regering toch om mondmaskers vanaf oktober weer te verplichten.

Dit meldt vandaag Welt am Sonntag op basis van informatie uit regeringskringen. Volgens een rapport zullen maskers niet langer alleen verplicht moeten worden gedragen in het openbaar vervoer, medische instellingen en bejaardentehuizen, maar ook in winkels en restaurants. Een uitbreiding naar de scholen staat nog open, zo meldt de krant.

Winterbanden en maskers

Het door de regering bedachte mondkapjesplan zou gebaseerd zijn op de zogenaamde ‘O-P regel’. Deze ‘oktober-paas-regel’ was tot dusver vooral bekend op het gebied van de verkeersveiligheid en houdt in dat automobilisten hun auto's voor deze periode met winterbanden moeten uitrusten.

Tijdens een gezamenlijke persconferentie met de vice-voorzitter van het Robert Koch-Instituut, Lars Schade, wilde federaal minister van Volksgezondheid Karl Lauterbach niet nader ingaan op het rapport. Hij beschreef maatregelen zoals het dragen van een masker en vaccinatie echter als ‘onze winterbanden’. Hij zei echter dat hij alles eerst intern zou bespreken met de federale minister van Justitie.

Lauterbach zei dat de kernpunten ‘voor het zomerreces’ moeten worden geformuleerd. Deze omvatten ook een inentingscampagne met verschillende vaccins, alsmede een concept voor een gerichter gebruik van geneesmiddelen voor coronapatiënten. “Het doel is heel duidelijk dat we beter de herfst in willen gaan dan we vorig jaar en het jaar daarvoor konden," zei hij.

De huidige regels van de Infectiewet inzake corona verstrijken op 23 september. Zij bevatten nu slechts een paar zogenaamde basisbeschermingsmaatregelen.

Verschillende deelstaten dringen al lang aan op aanvullende beschermingsmaatregelen, evenals politici van de CDU/CSU, de Groenen en de SPD. 'Deskundigen' wezen ook op het stijgende aantal nieuwe besmettingen met corona en eisten dat nu voorbereidingen worden getroffen voor een nieuwe hevige 'pandemiegolf' in het najaar.

Mondkapjes nutteloos en schadelijk

Eind 2021 waren er al meer dan 150 studies gepubliceerd met wetenschappelijk bewijs dat mondmaskers niet werken om de verspreiding van verkoudheidsvirussen tegen te gaan. Volgens veel studies is het dragen van maskers zelfs schadelijk voor de gezondheid, onder andere omdat dragers continu hun uitgeademde lucht weer inademen waardoor de hersenen te weinig zuurstof krijgen. Ook zouden mondmaskers broedplaatsen zijn voor schimmels, bacteriën en virusdeeltjes.

Voor kinderen is het dragen van mondmaskers ook nog eens extra schadelijk omdat ze erdoor zouden worden geremd in hun sociale ontwikkeling.

Vaccinatieplicht ook weer op tafel

Vandaag werd ook bekend dat de gezondheidsministers van drie Duitse deelstaten volgende week op een conferentie van gezondheidsministers zullen pleiten voor het toch invoeren van een vaccinatieplicht, voor mensen van 60 jaar en ouder. Het invoeren van een nationale vaccinatieplicht werd eerder dit jaar door het Duitse parlement nog met grote meerderheid verworpen.

Crowdfunding: live-registratie van het boerenprotest op 22 juni a.s.
Doneer
22 06 15 boerenprotest crowdfunding

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Matt

Als ze zo nog een paar jaar door doen in de EU is het voor Poetin heel gemakkelijk om heel Europa te bezetten want dan is er geen enkele tegenstand van betekenis meer te bekennen en zijn alle wapens aan Oekraïne 'geschonken'.
Misschien zijn we dan wel beter af. Misschien.

Ook in de rest van Europa gaat dit zeker weer terugkomen. Dit stopt nooit…

Cookies op deze website