Lightbox Image
Afbeelding:
Corona 19 maart 2022

Media en ‘experts’ sorteren voor op comeback coronamaatregelen

Redactie Blckbx
2022 03 19 voorsorteren comeback corona
5:50

Nu het conflict in Oekraïne over zijn hoogtepunt heen lijkt te zijn, richten de media hun vizier weer in toenemende mate op corona. Met berichten over megalockdowns in China, record besmettingscijfers in Duitsland en de aankondiging van een nieuwe ronde boosterprikken lijkt het publiek in rap tempo te worden klaargestoomd voor nieuwe coronamaatregelen.

De alarmerende coronakoppen zijn alom aanwezig in de media momenteel. Zo zijn deze week tientallen miljoenen Chinezen in lockdown geplaatst en wordt gemeld dat in het land sprake is van het hoogste aantal coronabesmettingen sinds 2020. Slecht nieuws voor de wereldeconomie en de toch al zwaar ontregelde productie en distributie van goederen wereldwijd. De oorlog in Oekraïne, de graanschuur van Europa, en de sancties tegen Rusland, stuwden eerder al de prijzen van voedsel, grondstoffen en energie ongekend hoog op. De situatie in China doet daar naar verwachting nog een flinke schep bovenop.

‘Afschaffen maatregelen onverstandig’

Ook in West-Europa is corona weer met een opmars bezig, als we de media en experts moeten geloven. De Duitse minister van Volksgezondheid Karl Lauterbach zei tijdens de wekelijkse persconferentie zelfs dat de situatie in Duitsland een ‘kritiek niveau’ heeft bereikt, nadat het aantal besmettingen in het land deze week tot een recordhoogte was gestegen. Hij zei dat de overtuiging van sommige mensen in Duitsland, dat de pandemie nu voorbij is, een ‘beoordelingsfout’ is. Lauterbach twijfelt dan ook of het wel zo verstandig is om de coronamaatregelen in Duitsland op 20 maart volledig op te heffen, zoals eigenlijk de bedoeling is.

Vierde prik noodzaak

Vanuit de Verenigde Staten wordt ook een flinke duit in het coronazakje gedaan. Nadat eerst Pfizer-CEO Albert Bourla deze week opriep tot de directe noodzaak van een vierde boosterprik, gaf ook medicijnfabrikant Moderna aan de bevolking te willen voorzien van een vierde mRNA-prik. Moderna diende daartoe vrijdag een verzoek in voor goedkeuring bij de Amerikaanse medicijnwaakhond FDA, Food and Drug Administration.

Bidens adviseur dr. Anthony Fauci opperde donderdag het idee om terug te gaan naar meer corona-restricties, zoals het verplicht dragen van mondmaskers. "We moeten zorgen dat we bij een nieuwe golf flexibel genoeg zijn om opnieuw de maatregelen in te kunnen voeren, die nodig kunnen zijn om de golf te stoppen," zei Fauci.

WHO slaat alarm

WHO-baas Tedros sprak de wereld woensdag toe om de zorgen uit te spreken van de Wereldgezondheidsorganisatie over het stijgend aantal coronagevallen. “Na een aantal weken van dalingen, stijgt het aantal gevallen van corona over de wereld weer. Met name in Azië. Deze stijgingen worden geconstateerd, terwijl nu juist minder tests worden uitgevoerd. Dat betekent dat de gevallen die we zien slechts het topje van de ijsberg zijn”, waarschuwt Tedros. “En we weten dat als het aantal gevallen stijgt, ook het aantal doden stijgt”.

Tedros zei verder lokale uitbraken van het virus te verwachten, vooral in gebieden waar de maatregelen om het virus in te dammen zijn opgeheven. “We zien onacceptabele toegenomen sterfte, vooral in landen waar de vaccinatiegraad laag is onder bevattelijke bevolkingsgroepen. De pandemie is niet voorbij”, meent de topman van de WHO, die alle landen oproept om waakzaam te blijven. “Ga door met vaccineren en testen, patiënten in een vroeg stadium te behandelen en zet verstandige maatregelen in om zorgmedewerkers en het publiek te beschermen. We blijven iedereen oproepen om zich te laten vaccineren. We blijven zorgen dat vaccins overal beschikbaar zijn”.

Britse cijfers: vooral gevaccineerden sterven

De bevindingen van de WHO over het belang van vaccinatie staan lijnrecht tegenover officiële cijfers uit Groot-Brittannië, die deze week werden gepubliceerd. Dit bericht zet alles toch net weer in een ander daglicht. Uit een periodiek rapport van de UK Health Security Agency (UKHSA) blijkt dat tussen week 6 en week 9 maar liefst 92 procent van de coronadoden waren gevaccineerd, waarvan het allergrootste deel zelfs drie prikken had gehad. Deze informatie is terug te vinden op pagina 44 van het rapport. In Groot-Brittannië heeft 85,6 procent van de bevolking minimaal twee prikken gehad.

Griepgolf in Nederland

Terwijl in de rest van West-Europa corona opnieuw om zich heen lijkt te grijpen, is het in Nederland toch ineens weer de griep, die terug is van weggeweest. Er wordt zelfs een heuse griepepidemie gemeld. Mocht corona toch ook hier terugkeren dan ‘boft’ Nederland in ieder geval maar dat de Eerste Kamer onlangs de spoedwet heeft verlengd en corona op de A-lijst van gevaarlijke ziektes heeft geplaatst. Mochten het Outbreak Management Team (OMT) en de regering Rutte het nodig achten, dan is het uit de kast halen van de maatregelen in ieder geval niet veel meer dan een formaliteit.

Over Stichting blckbx

Stichting blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die primair wordt gefinancierd door de donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen is waar we voor staan.

Hoewel we zorgdragen om de kosten zo minimaal te houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen professionele onafhankelijke content te maken. Hierbij valt te denken aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Daarom kan blckbx alleen voortbestaan via het eigen publiek, dus door jou.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijk nieuwsplatform inziet, dan kan je meehelpen om de continuïteit van blckbx te waarborgen. Alleen door (regelmatige) donaties kunnen wij immers onafhankelijke content blijven produceren en dit verder uitbreiden, met als doel om met elkaar – en met steeds meer – de wereld beter te begrijpen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Requin

Op het oorlogsfront wordt gestreden tegen nazi's. Wat in de rest van Europa ontbreekt is het
politiek afschieten van de wefpolitici, opsluiten en veroordelen in tribunalen onder oorlogsrecht.
Landverrraad en genocide!

Bij occam is een prioriteiten lijst in samenstelling.

Cook

Als China besluit om voor een tiental besmettingen een lockdown voor te schrijven met de daarbij behorende economische gevolgen, dan wordt het voor ons land en Europa beter om zo snel mogelijk aan re-shoring te doen. Zoveel mogelijk in Europa gaan produceren.

Cookies op deze website