Lightbox Image
Afbeelding:
Corona 06 december 2022

Pfizer-baas Albert Bourla weigert opnieuw te getuigen over vaccindeals met EU

Redactie Blckbx
2022 12 06 Pfizer baas weigert weer
2:00

Voor de tweede keer weigert Pfizer-baas Albert Bourla te verschijnen voor de Europese coronacommissie om vragen te beantwoorden over de geheimzinnige onderhandelingen met de EU over de coronavaccins.

De coronacommissie van het Europees Parlement organiseerde in oktober al een hoorzitting waarin het de Pfizer-baas aan de tand wilde voelen over de gang van zaken rond de vaccindeals met de Europese Unie (EU). Bourla weigerde toen ook al te getuigen en stuurde als plaatsvervanger Janine Small, President of International Developed Markets van het bedrijf.

‘Geen verdere informatie’

De commissie vond echter dat ‘belangrijke vragen over de koopovereenkomsten tussen de EU en Pfizer, die onder de verantwoordelijkheid van de CEO vallen en waarvan alleen hij de bevoegdheid heeft om ze te beantwoorden, onbeantwoord bleven’. Daarom stuurde het een nieuwe uitnodiging aan de CEO, maar ook hiervoor heeft Bourla bedankt. “Sinds de coronahoorzitting van oktober hebben wij geen verdere informatie meer met de commissie te delen,” valt te lezen in de brief waarin Bourla de uitnodiging afslaat, ingezien door Politico.

“Als voorzitter van de coronacommissie betreur ik ten zeerste de weigering van dr. Bourla om deze zaak met de leden van het Europees Parlement te bespreken,” zei commissievoorzitter Kathleen Van Brempt. “Als medewetgever van de Europese begroting heeft het Parlement recht op volledige transparantie over de modaliteiten van deze uitgaven en de daaraan voorafgaande onderhandelingen.”

De andere hoofdrolspeler in het schimmige spel rond de vaccindeals, EU-chef Ursula von der Leyen, weigert ook nog steeds openheid van zaken te geven door haar sms’jes met Bourla niet vrij te geven.

Von der Leyen zou eigenhandig een deal hebben gesloten met Bourla voor de aanschaf van 4,5 miljard doses van het coronavaccin. In oktober sprak Europarlementariër Mislav Kolakusic van het ‘grootste corruptieschandaal uit de wereldgeschiedenis’.

Verstoppertje

De Nederlandse Europarlementariër Rob Roos (JA21) is verbijsterd over de weigerachtige opstelling van Bourla. “Opnieuw weigert Pfizer-CEO Albert Bourla openheid te geven. Het Europees Parlement houdt een hoorzitting. Bourla speelt verstoppertje. Pfizer verdiende honderden miljarden. Allemaal belastinggeld. Maar verantwoording afleggen aan de belastingbetaler? Dat vertikt hij. Ik vind dat schandalig,” foetert hij.

Roos kreeg internationale faam toen hij Janine Small tijdens de eerste coronahoorzitting in oktober wist te ontfutselen dat Pfizer voor het op de markt brengen nooit heeft onderzocht of het coronavaccin verspreiding wel kon voorkomen.

Vorige week is Bourla door de Britse farmaceutische toezichthouder op de vingers getikt omdat hij 'misleidend' heeft beweerd dat jonge kinderen voordeel hebben van het mRNA-vaccin.

Als wij niet meer kunnen doen wat nodig is, wie doet het dan wel?
Blijf ons steunen, juist NU!
Juist nu blijven uitspreken

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
ML

Rob Roos is verbaasd? Daar ben ik verbaasd over, ik had namelijk niet anders verwacht. Deze moordenaars of het nu Bourla, het genocidekabinet of andere betrokkenen zijn zullen niet verschijnen en als ze dat wel doen hebben ze geheugenverlies. Daarom was het antwoord van Jasmine Small verrassend.

ErikUitBussum

Bourla is een (soort van) zakenman, v d Leyen mag wel even aan de tand gevoeld worden. Deze dame is de schakel in deze corrupte deal (of de marionet natuurlijk, wie trekt dan aan de touwtjes?) . Snel doe voordat ook zij geen actieve herinneringen meer heeft. Erik uit Bussum

Cookies op deze website