Lightbox Image
Afbeelding:
Corona 14 februari 2023

Von der Leyen voor de rechter gedaagd om geheime sms’jes met Pfizer-baas

Redactie Blckbx
2023 02 14 Von der Leyen smsjes NYT2 Cropped 2
2:00

De New York Times stapt naar de Europese rechter om de Europese Commissie (EC) te dwingen de tekstberichten over de omstreden vaccindeal tussen Ursula von der Leyen en Pfizer-CEO Albert Bourla te openbaren.

De Amerikaanse krant spande de rechtszaak aan op 25 januari, meldt Politico. Maandag werd de zaak gepubliceerd in het openbare register van het Europees Hof van Justitie, hoewel er nog maar weinig informatie over beschikbaar is. Twee mensen die bekend zijn met de kwestie hebben tegenover Politico meer details over de zaak bevestigd. De New York Times heeft zich er nog niet inhoudelijk over uitgelaten.

Vaccindeal

Het gaat om sms’jes die Von der Leyen en Bourla elkaar begin 2021 stuurden. Zij hielden toen persoonlijk en in het geheim onderhandelingen over de aankoop van vaccins. Hiermee omzeilden zij het onderhandelingsteam van de Europese Unie, waarin alle lidstaten waren vertegenwoordigd. Von der Leyen zou op die manier eigenhandig een deal hebben gesloten met de Pfizer-baas voor de aanschaf van 4,5 miljard doses van het coronavaccin. In oktober sprak Europarlementariër Mislav Kolakušić van het ‘grootste corruptieschandaal uit de wereldgeschiedenis’.

Al eerder trokken de Europese Ombudsman en de Europese Rekenkamer aan de bel over het contact tussen Von der Leyen en Bourla. De coronacommissie van het Europees Parlement wil dat de EC-voorzitter binnenkort tekst en uitleg komt geven over haar rol in de omstreden vaccindeal met Pfizer, maar het is nog niet duidelijk of zij hieraan gehoor zal geven.

Als Von der Leyen een voorbeeld neemt aan de andere hoofdrolspeler in dit schimmige spel, dan gaat zij niet in op de uitnodiging van de Europese coronacommissie. Bourla weigerde in december namelijk voor de tweede keer om daar te verschijnen en vragen te beantwoorden over de geheimzinnige onderhandelingen met Von der Leyen.

Als wij niet meer kunnen doen wat nodig is, wie doet het dan wel?
Blijf ons steunen, juist NU!
Juist nu blijven uitspreken

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
GTRene

Benieuwd of we ooit het gehele verhaal horen, het lijkt van uitstel of afstel of een heel verzwakt verhaal, een sorry en Ursula stapt op om plaats te maken voor een ander wat toch al het plan was, de US Europa connectie verzwakt, het smeergeld is binnen en de ratten proberen het schip te verlaten, hooguit met wat uitsmoesbare euh uitpoetsbare krasjes in de blanke lak...

Zou me verbazen als daar wat uit gaat komen. Alles in inmiddels leugenachtig corrupt. Valse hoop denk ik. God Bless

Cookies op deze website