Lightbox Image
Afbeelding:
Corona 29 maart 2023

Von der Leyen vrijgepleit van rol in omstreden vaccindeal Pfizer

Redactie Blckbx
2023 03 29 Urusla vrijgepleit Cropped
3:30

EU-commissaris van Volksgezondheid Stella Kyriakides houdt haar baas de hand boven het hoofd en bezweert tegenover de coronacommissie van het Europees Parlement dat Ursula von der Leyen absoluut niks te maken had met de onderhandelingen over de vaccindeal met Pfizer.

Von der Leyen wordt ervan verdacht in het geheim onderhandeld te hebben met Pfizer-CEO Albert Bourla over de aanschaf van miljarden vaccins. De sms’jes die de twee elkaar begin 2021 stuurden, zijn nog steeds niet boven tafel. De New York Times berichtte in april 2021 als eerste over dit berichtenverkeer tussen Von der Leyen en Bourla.

Maandag verklaarde Eurocommissaris van Volksgezondheid Kyriakides echter geruststellend dat daar niets achter gezocht hoeft te worden, meldt Euractiv. “De voorzitter van de Commissie was niet betrokken bij de onderhandelingen over het COVID-vaccincontract. Ik heb dit al eerder gezegd en ik zeg het nogmaals,” zei Kyriakides tegen de commissie toen zij werd gevraagd naar de transparantie van de onderhandelingen.

‘Maximale bescherming’

Tegenover de New York Times sprak Von der Leyen echter openlijk over haar betrokkenheid bij de onderhandelingen met Pfizer. Maar de EU-commissaris van Volksgezondheid stelde dat alle contracten voor coronavaccins, met Pfizer of andere fabrikanten, het wetgevingsproces hebben doorlopen. “Er was een gezamenlijk onderhandelingsteam en een stuurgroep,” zei ze. De stuurgroep is verantwoordelijk voor het verlenen van een onderhandelingsmandaat aan het onderhandelingsteam, dat bestaat uit vertegenwoordigers van zowel de Commissie als de lidstaten.

“Maximale bescherming. Commissaris Kyriakides: ‘Von der Leyen is niet betrokken bij de onderhandelingen over de vaccincontracten’,” reageerde de Franse Europarlementariër Virginie Joron. “Voor een getekende cheque van 71 miljard euro aan de laboratoria is tenslotte niemand verantwoordelijk!”

Kyriakides schuift de verantwoordelijk af op de afzonderlijke lidstaten, die volgens haar overal vanaf wisten. “De lidstaten hebben altijd de mogelijkheid gehad een contract af te wijzen [...] Zij waren perfect op de hoogte van de voorwaarden van de contracten,” aldus de commissaris.

Geen transparantie

Verschillende Europarlementariërs hebben aangedrongen op volledige transparantie en willen de contracten tussen de Europese Commissie (EC) en Pfizer kunnen inzien. Maar zowel de EC als de vaccinmaker verschuilen zich achter geheimhoudingsclausules.

“We hebben ons best gedaan om de parlementsleden op de hoogte te houden met inachtneming van de contractuele verplichtingen,” zei Kyriakides hierover. Ze erkende echter dat de antwoorden van de EC aan de wetgevers niet ‘volledig bevredigend’ waren door de geheimhoudingsclausules in de contracten.

Achter gesloten deuren

In februari weigerde de top van het Europees Parlement (EP) om Von der Leyen in het openbaar te horen over Pfizer-gate. Zij mag achter gesloten deuren uitleg komen geven. De coronacommissie van het EP wilde de Von der Leyen graag voor het oog van het publiek aan de tand voelen over haar rol in de onderhandelingen met Pfizer, maar de Conferentie van Voorzitters – bestaande uit de voorzitter van het Parlement en de fractievoorzitters – zag hier geen reden voor.

Tegenover Politico deed Siegfried Mureșan van de Europese Volkspartij (EVP) de suggestie dat zijn fractie Von der Leyen – ook aangesloten bij de EVP – probeert te beschermen af als ‘een conclusie op zoek naar een argument’. “De brede consensus was dat we in dialoog zijn met haar en dat moet doorgaan in de formats die tot nu toe hebben gewerkt en die we hebben vastgesteld,” voegde hij er in vage bewoordingen aan toe.

“Het Europees Parlement doet nu mee aan de ondoorzichtigheid die we niet langer aan de kaak stellen,” zei de Franse Europarlementariër Michèle Rivasi van de Groenen hierover. Tegenover Politico zei ze dat de topambtenaren van de EU proberen ‘het in de familie te houden’.

Bourla duikt weg

Hoewel er volgens de EC-commissaris van Volksgezondheid geen enkele reden is om achterdochtig te zijn over de vaccindeal, heeft Pfizer-baas Bourla tot twee keer toe geweigerd om te verschijnen voor de coronacommissie van het EP. “Sinds de coronahoorzitting van oktober hebben wij geen verdere informatie meer met de commissie te delen,” schreef Bourla in de brief waarin hij de tweede uitnodiging afsloeg, ingezien door Politico.

De New York Times stapte in februari naar de Europese rechter om de EC te dwingen de tekstberichten tussen Von der Leyen en Bourla over de vaccindeal te openbaren.

Als wij niet meer kunnen doen wat nodig is, wie doet het dan wel?
Blijf ons steunen, juist NU!
Juist nu blijven uitspreken

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
GTRene

Onderdeel van het systeem en nog nodig voor het systeem en dus zo goed als onschendbaar.

they are the system.

Cookies op deze website