Lightbox Image
Afbeelding:
Corona 13 juli 2022

Zijn vaccins verantwoordelijk voor 'onverklaarbare extreme’ stijging aantal ambulanceritten?

Redactie Blckbx
2022 07 13 ambulances nederland
2:30

Het aantal keren dat ambulances moesten uitrukken, steeg in het eerste kwartaal overal in Nederland. “Ik hoor nu over regio’s met een stijging van 18 procent. Dat is extreem. Ik kan het niet verklaren,” meldt voorzitter Han Noten van Ambulancezorg Nederland. Zou het misschien met de bijwerkingen van de coronavaccins te maken hebben?

Nederlandse ambulances moesten ongeveer 400.000 keer uitrukken, veel vaker dan het verwachtte aantal van zo’n 350.000 ambulanceritten. “Met uitzondering van het coronajaar 2020, toen veel ambulance-inzet wegviel, groeit het aantal ritten al langere tijd met zo’n 2 procent per jaar, een stijging die op zich ook al fors is”, zegt Noten. “Maar nu hoor ik over regio’s met een stijging van 18 procent. Dat is extreem.” In alle Nederlandse regio's steeg het aantal ambulanceritten tussen de 10-18 procent.

'Ik weet het gewoon écht niet'

De voorzitter van Amulancezorg Nederland zegt geen idee te hebben waarom ambulanciers zoveel vaker aan de bak moeten, om patiënten bij te staan. “Waar de stijging vandaan komt, is niet duidelijk”, zegt Noten. “Ik weet het gewoon écht niet. Ik vind het ingewikkeld om te speculeren, juist in de zorg moet je dat niet doen.”

Hartaanvallen na vaccinatie

Blckbx berichtte al eerder over het sterk toegenomen aantal ambulanceritten in Berlijn en pas nog in Groot-Brittannië. Onlangs bleek uit een wob-verzoek dat ambulances in Engeland vorig jaar bijna twee keer zo vaak met spoed moesten uitrukken voor hartaanvallen en hartproblemen bij jongeren onder de 30, als gemiddeld in de jaren 2017 tot en met 2020. Dit jaar is de stijging zelfs nog forser. Ook bij andere leeftijdscategorieën was sprake van een flinke stijging van het aantal ritten.

Ook in Berlijn lijkt het er sterk op dat de stijging met name wordt veroorzaakt door mensen met hartproblemen. Zowel in Berlijn als in Engeland steeg het aantal ritten sterk vlák na de start van de vaccinatiecampagne tegen corona.

Hartproblemen zijn, net als bijvoorbeeld bloedklonters en onvruchtbaarheid, veel voorkomende bijwerkingen van de mRNA-vaccins van Pfizer en Moderna en de virale vectorvaccins van fabrikanten Janssen en AstraZeneca.

'Vraag het maar aan de ziekenhuizen'

Woordvoerder Nadiene Toby van Ambulancezorg Nederland zegt tegenover blckbx, net als voorzitter Noten, 'geen idee' te hebben waardoor de stijging van het aantal ambulanceritten wordt veroorzaakt. Ze zegt niet te weten of er de afgelopen anderhalf jaar vaker moest worden uitgereden voor hartproblemen. Ook zegt ze niet te weten of sinds de uitrol van de vaccinaties meer jonge mensen getroffen worden door hartproblemen, waarvoor een ambulance moet komen.

“Ambulancezorgprofessionals stellen tijdens hun zorgverlening een voorlopige diagnose. Nadat de patiënt is overgedragen aan het ziekenhuis, wordt de patiënt in het ziekenhuis verder onderzocht en wordt de uiteindelijke diagnose gesteld. Uit die diagnoses kan mogelijk worden opgemaakt of de patiënt getroffen is door hartproblemen, zoals hartfalen, hartaanvallen en myocarditis. Daarom adviseert Ambulancezorg Nederland om contact te zoeken met de ziekenhuizen,” zegt de woordvoerster van Ambulancezorg Nederland.

Lees meer over:

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Ozitis

Hetzelfde gebeurd in Australie ... en nu gebruikt de government de derde " highly infective Ba4 and Ba5 " om ons een vierde prik Pfizer aan te praten. Ze moeten toch de miljoenen vaccinaties kwijt geraken die de government destijds had aangekocht. 4 voor elke Australier. Elke prik brengt geld in het laadje wanneer het in de arm gaat... niet wanneer het in de vuilbak moet.

Sensis

Han weet meer dan hij zegt. Hij durft het alleen niet om meer te zeggen. Dan is hij zijn baan kwijt.
De dam die de informatie blokt, gaat echter een keer breken en dan komt er een vloedgolf aan feiten.

Cookies op deze website