Lightbox Image
Afbeelding:
Gezondheid 10 juni 2022

Britse ambulances vorig jaar twéé keer zo vaak in actie voor jongeren met hartproblemen

Redactie Blckbx
2022 06 10 britse ambulances
3:40

Ambulances in de Britse regio West-Midlands moesten vorig jaar bijna twee keer zo vaak met spoed uitrukken voor hartaanvallen en hartproblemen bij jongeren onder de 30. Dit jaar is de stijging zelfs nog forser.

De alarmerende cijfers werden deze week na een wob-verzoek vrijgegeven door de West Midlands Ambulance Service (WMAS), dat onderdeel is van de Britse National Health Service (NHS). De regio West Midlands telt ruim 5,6 miljoen inwoners.

Het wob-verzoek was ingediend in april, met het verzoek om het aantal ambulanceritten per jaar en per maand inzichtelijk te maken vanaf 1 januari 2017 tot nu, voor beroerten en voor hartproblemen. Ook werd gevraagd hoe deze cijfers zich verhouden bij mensen onder de dertig jaar. Onder hartproblemen vallen niet alleen hartaanvallen en hartfalen, maar ook bijvoorbeeld pericarditis en myocarditis. Dat zijn aandoeningen waar veel jongeren mee te maken krijgen als bijwerking van de vaccinaties tegen corona.

Zeer verontrustend

De cijfers uit de antwoorden op het wob-verzoek schetsen een zeer verontrustend beeld als het gaat om hartproblemen.

Bij jongeren onder de 30 moesten ambulances ruim 82 procent vaker uitrukken dan gemiddeld in de periode van 2017 tot en met 2020. Ook ten opzichte van coronajaar 2020 was de stijging fors. Moesten hulpdiensten in 2020 nog 4.408 keer uitrukken voor hartproblemen in deze leeftijdscategorie, in 2021 steeg dat aantal tot 7.182.

Ook voor de totale bevolking was de stijging enorm. Ambulances moesten in totaal bijna vijftig procent meer spoedritten dan gemiddeld uitvoeren om te assisteren bij hartproblemen.

De eerste drie maanden van 2022 laten een nóg grotere stijging zien, in vergelijking met het gemiddelde in het eerste kwartaal van 2017 tot en met 2020. Bij jongeren onder de 30 is de stijging dan geen 82 procent maar ruim 112 procent (!).

Voor de totale bevolking is de toename van het aantal hart-gerelateerde spoedritten in het eerste kwartaal van dit jaar ook een stuk hoger ten opzichte van het gemiddelde, en gaat van 50 procent naar 67 procent meer ritten.

Hieronder de tabel uit het wob-verzoek, de optelling van de aantallen aan de rechterkant is toegevoegd door blckbx.

Na start vaccinaties

Wat opvalt is dat bij de groep onder de 30 jaar de cijfers pas vanaf april 2021 fors uit de pas gingen lopen, enkele maanden ná de start van het Britse vaccinatieprogramma. In Groot-Brittannië werd niet alleen met de mRNA-vaccins van Pfizer en Moderna geprikt, maar ook met het virale vectorvaccin van AstraZeneca. Het toedienen van dit serum aan jongeren werd in 2021 door een aantal landen verboden, vanwege het gevaar dat het levensbedreigende bloedklonters kan veroorzaken.

De terechte vraag is dan ook wat de oorzaak is van het fors gestegen aantal jongeren dat spoedassistentie van een ambulance nodig had in 2021, en of de coronavaccinaties daarin wellicht een rol hebben gespeeld.

Ook in Berlijn en Queensland

De cijfers uit Groot-Brittannië staan overigens niet op zichzelf. In Berlijn moesten hulpdiensten in 2021 ook veel vaker uitrukken voor hartaanvallen en hartproblemen, zo berichtte blckbx op 14 april. Na een verzoek van SPD-parlementslid Robert Schaddach maakte de Berlijnse senaat toen bekend dat er vorig jaar dertig procent meer reddingsacties nodig waren voor mensen met hartproblemen.

In april werd tevens bekend dat de Australische staat Queensland op dat moment te kampen had met een schrikbarende toename van maar liefst 40 procent in levensbedreigende spoedgevallen, met name hartaanvallen en ademhalingsproblemen. Minister van Volksgezondheid Yvette D’Ath van Queensland zei toen verbijsterd te zijn, maar geen idee te hebben waardoor de enorme stijging werd veroorzaakt.

De gezondheidsproblemen in Australië zijn trouwens nog lang niet voorbij, en zijn de afgelopen maanden zelfs fors toegenomen. Meer daarover lees je hier, en hier.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
GTRene

Ook al zijn vele dosis in Nederland veel lager (aantal gevaarlijke stoffen in) dan in wat 'sterke' grote landen, als Amerika, Engeland, Frankrijk, Duistland waar de meeste doden vallen (het verzwakken van de sterkste landen) ook hier waar ik woon, lijkt het op te vallen dat er meer Ambulances uitrijden dan de jaren voor 2021, magoed ook dat kan 'toeval' zijn.

Felix

Opvallend is ook de stijging van 50% in de 4 voorafgaande jaren. Welk vermoeden heeft blckbx daarbij?
Green Deal of Chemtrails?

Cookies op deze website