Lightbox Image
Afbeelding:
Gezondheid 02 november 2022

RIVM: volgend jaar tientallen extra ambulances nodig

Redactie Blckbx
2022 11 02 meer ambulances
2:40

Nederland heeft volgend jaar tientallen extra ambulances nodig om aan de vraag te kunnen voldoen, zegt het RIVM. ‘Mensen vragen steeds vaker om een ambulance’.

Het gezondheidsinstituut berekent elk jaar hoeveel ambulances in Nederland in het volgende jaar nodig zijn. Voor 2023 komt het RIVM uit op 692 benodigde ambulances voor werkdagen. Dat zijn er 40 meer dan in dit jaar – ofwel een stijging van 6,2 procent, wat veel meer is dan normaal. Ook op zaterdagen en zondagen zijn volgend jaar meer ambulances nodig dan dat er voor 2022 was berekend, respectievelijk 40 en 35 meer.

Het RIVM berekende ook dat er volgend jaar gemiddeld per week 10.104 ambulancediensten moeten worden ingeschaald. Dat zijn er 666 meer dan nu. Naast meer ambulances zijn er ook twintig extra standplaatsen nodig. Een deel daarvan moet komen in relatief dunbevolkte gebieden. Het is volgens het RIVM niet zeker of er voldoende geld en personeel beschikbaar is voor deze extra standplaatsen.

Als reden waarom er volgend jaar meer ambulances nodig zijn, zegt het RIVM dat mensen tegenwoordig steeds vaker vragen om een ambulance. Als andere verklaring voor de toename geeft het RIVM aan dat ambulances op veel wegen minder snel rijden.

'Ik kan het niet verklaren'

In juli dit jaar werd bekend dat het aantal keren dat ambulances moesten uitrukken in het eerste kwartaal overal in Nederland fors was gestegen. Nederlandse ambulances moesten in het eerste kwartaal ongeveer 400.000 keer uitrijden, veel vaker dan het verwachtte aantal van zo’n 350.000 ambulanceritten. In alle Nederlandse regio's steeg het aantal ambulanceritten tussen de 10-18 procent.

“Met uitzondering van het coronajaar 2020, toen veel ambulance-inzet wegviel, groeit het aantal ritten al langere tijd met zo’n 2 procent per jaar, een stijging die op zich ook al fors is,” zei voorzitter Han Noten van Ambulancezorg Nederland. “Maar nu hoor ik over regio’s met een stijging van 18 procent. Dat is extreem. Ik kan het niet verklaren.”

Hartaanvallen

Blckbx berichtte al eerder over het sterk toegenomen aantal ambulanceritten in Berlijn en in Groot-Brittannië. Uit een wob-verzoek bleek dat ambulances in Engeland vorig jaar bijna twee keer zo vaak met spoed moesten uitrukken voor hartaanvallen en hartproblemen bij jongeren onder de 30, als gemiddeld in de jaren 2017 tot en met 2020. Dit jaar is de stijging zelfs nog forser. Ook bij andere leeftijdscategorieën was sprake van een flinke stijging van het aantal ritten.

Ook in Berlijn lijkt het er sterk op dat de stijging met name wordt veroorzaakt door mensen met hartproblemen. Zowel in Berlijn als in Engeland steeg het aantal ritten sterk vlak na de start van de vaccinatiecampagne tegen corona.

Als wij niet meer kunnen doen wat nodig is, wie doet het dan wel?
Blijf ons steunen, juist NU!
Juist nu blijven uitspreken

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
ML

"Ik kan het niet verklaren.” Dat ook deze organisatie doorgaat met het overheids verhaal is niet verbazingwekkend. Het verhaal wordt zo lang mogelijk uitgemolken net zoals altijd bij de marketing van producten wat natuurlijk ook gewoon propaganda is. Deze mensen moeten op de hoogte zijn na de afgelopen jaren maar melden nog steeds niet wat er werkelijk aan de hand is uit angst of doel bewust. NL was hier al goed in tijdens WO II. Gelukkig komen er in het buitenland wel meer klokkenluiders.

Natuurlijke-immuniteit

Voorwaarde voor de voorwaardelijke toelating was toch o.a. het bijhouden van bijwerkingen.
Dan zijn dit toch indicatoren.
Of wordt er gewacht totdat de zorgverzekeraars hun jaarcijfers presenteren?
Mischien dat deze wel geïnteresseerd zijn in hoe het patiënten verging die vroegbehandeling kregen (o.a. ivermectine).

Cookies op deze website