Lightbox Image
Afbeelding:
Klimaat 26 oktober 2022

Klimaatrapport: Maximaal twee keer per week vlees eten om 'klimaat te redden'

Redactie Blckbx
2022 10 26 twee keer vlees per week
2:20

Volgens onderzoekers mag iedereen maximaal twee keer per week vlees eten ‘ter grootte van een hamburger’ om de ‘ergste gevolgen van de klimaatcrisis te voorkomen’. De wens van de elite om vlees eten te ontmoedigen wordt steeds duidelijker.

De ‘onderzoekers’ onderzochten hoe het staat met de wereldwijde uitstoot van CO2, in de aanloop naar de Cop27 VN-klimaattop volgende maand in Egypte. Hier zullen zij hun conclusies voorleggen aan wereldleiders, via het State of Climate Action 2022-rapport, dat zij vandaag publiceerden.

De onderzoekers waarschuwen via het rapport dat het ‘helemaal niet goed gaat met het klimaat’ en dat het nog een lange weg is om de doelen voor ‘2030’ te halen. Die doelen zijn volgens de onderzoekers het halveren van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen en het beperken van de temperatuurstijgingen tot 1,5 graad boven ‘normaal’.

Vlees van het menu

Het is niet vreemd dat via het rapport weer een balletje wordt opgegooid om mensen in de westerse wereld hun dagelijkse stukje vlees af te pakken. De afgelopen tijd wijst alles erop dat vlees eten voor gewone mensen door autoriteiten in de nabije toekomst steeds moeilijker en wellicht onmogelijk zal worden gemaakt.

In de politiek werd al voorgesteld om een vleestaks in te voeren en via een persoonlijk CO2-budget, wat Barbara Baarsma van Rabobank voorstelde, zouden mensen gedwongen kunnen worden om minder vlees te eten. In Overijssel krijgen kinderen op honderd basisscholen meelwormen te eten, om ze alvast te laten wennen aan alternatieven voor vlees.

Ook het onteigenen van veehouders en het voornemen van de politiek om de veestapel in Nederland te halveren, wijst erop dat onze machthebbers vlees het liefst van de menukaart zouden zien verdwijnen.

Dit weekend werd duidelijk dat Albert Heijn zijn klanten opnieuw op wil voeden. De supermarktketen onderzoekt de mogelijkheid om klanten via de kassabon te wijzen op de klimaatscore van hun aankopen. De aanschaf van vlees zal door Albert Heijn ongetwijfeld worden beoordeeld als een ‘foute’ aankoop.

In de Bonusfolder van Albert Heijn staat tegenwoordig iedere week wel een aanbieding voor producten van LikeMeat, een vleesvervanger.

Fastfoodketen McDonald's maakte onlangs bekend dat de McPlant een vast plekje krijgt in het assortiment. De vleesvervanger zou het tijdens een pilot vorig jaar zo goed hebben gedaan dat hij nu permanent op de menukaart komt te staan.

Aanbevelingen

Naast het beperken van de vleesconsumptie hebben de onderzoekers ook nog andere aanbevelingen waarmee de wereldleiders aan de slag kunnen. Zo moet het openbaar vervoer zes keer sneller worden uitgebreid en moet de ontbossing snel worden teruggedrongen. Ook de kolencentrales moeten sneller sluiten en moet de overheid vijf keer sneller de financiering voor fossiele brandstoffen afbouwen.

Als wij niet meer kunnen doen wat nodig is, wie doet het dan wel?
Blijf ons steunen, juist NU!
Juist nu blijven uitspreken

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Mab

Als vegetarier juich ik minder vlees eten toe maar niet op deze manier, niet op basis van leugens. Sterker, ik begin te merken dat ik vleesconsumptie begin te steunen. Onze familie is al generaties vegetarier en ik heb veel goede argumenten gehoord, we zijn allemaal gezond maar voor leugens ben ik allergisch.

Een puur plantaardig dieet is ook helemaal niet goed voor mensen; wie op een natuurlijke manier zijn lichaam wil voeden ontkomt niet aan dierlijke eiwitten. De een heeft meer nodig dan de ander, luister naar je lichaam, die geeft perfect aan wat het nodig heeft en dat kan varieren.

rafi

Dit zal die vleesverbieders duur komen te staan. Want het is zondig (in dit geval vlees eten) om iets te verbieden wat God de mens toegestaan heeft. Het interesseert mij niet of men dit gelooft of niet. Maar dit zal niet gebeuren. Zeker niet ongestraft.

Cookies op deze website