Lightbox Image
Afbeelding:
Tech & Media 25 mei 2022

CO2-voetafdruk tracker Alibaba opmaat tot sociaal koolstofkredietsysteem

Redactie Blckbx
2022 05 25 sociaal koolstofkredietsysteem
5:30

Alibaba ontwikkelt een tracker die bij alles wat je doet je CO2-voetafdruk registreert, zo meldde de president van het Chinese bedrijf dinsdag trots op het World Economic Forum in Davos. ‘Waar je heen gaat, hoe je reist, wat je eet, wat je consumeert, alles wordt ermee geregistreerd’. In China laat Alibaba al zien waartoe een dergelijk systeem in staat is. 'Als je je bord schoonlikt, verdien je 200 koolstofkredieten.'

President van de Alibaba Group J. Michael Evans verwees met zijn mededeling in Davos in één klap een hardnekkige complottheorie naar het rijk der feiten. Lange tijd werd voor onmogelijk gehouden dat een dergelijk orwelliaans volgmechanisme, dat alles wat je doet nauwgezet registreert en beoordeelt, ooit werkelijkheid zou worden. Met het presenteren van de 'Individual Carbon Footprint Tracker', zoals de Alibaba-baas het volgsysteem noemt, wordt steeds duidelijker dat autoriteiten en elites aansturen op een persoonsgebonden CO2-budget voor burgers gecombineerd met een sociaal kredietsysteem.

Sociaal koolstofkredietsysteem

Hoe ver dat systeem precies kan gaan, en wat Alibaba en het WEF precies voor ogen hebben met de tracker, lees je onder het fragment. In China is Alibaba namelijk in februari al van start gegaan met een dergelijk CO2-volgsysteem. Ze noemen het zelf heel toepasselijk een sociaal koolstofkredietsysteem.

De 'Individual Carbon Footprint Tracker' van Alibaba komt niet uit de lucht vallen. In februari startte het bedrijf een pilot met een 'sociaal koolstofkredietsysteem', dat uitgebreid wordt beschreven in een blog-post van het bedrijf, met de titel 'Alibaba Cloud maakt Nul-doelstellingen persoonlijk met CO2-volgtechnologie'.

Alibaba schrijft: "Scholen en gemeenschappen in China maken gebruik van de cloud computing-tak van Alibaba Group om persoonlijke koolstofrekeningen op te bouwen, nu het land zich ertoe verbindt om tegen 2060 CO2-neutraal te worden."

Alibaba Cloud lanceerde in februari het Energy Expert-platform. Hiermee kunnen mensen hun CO2-voetafdruk bijhouden en credits ter waarde van geld krijgen als ze CO2-arme keuzes maken.

Bord schoonlikken

Het volgen, meten en belonen gaat heel ver. Als je de metro neemt, kun je 554 kredieten verdienen. Maar je kunt ook 200 koolstofkredieten verdienen als je je bord schoonlikt, zegt Alibaba. "Zo willen we tegengaan dat voedsel wordt verspild."

Het meetsysteem is bedacht door de in Guangzhou gevestigde certificeringsinstantie CEPREI, in samenwerking met Alibaba Cloud. "Het platform is ontworpen om mensen aan te moedigen zich koolstofarm te gedragen en milieuverantwoordelijk te zijn," vertelde Chen Lijuan, General Manager of Product and Solution bij Alibaba Cloud. "De truc is om een model te ontwikkelen dat individuele activiteiten vertaalt in CO2-kredieten en een gemeenschap op te bouwen die een koolstofarme levensstijl promoot op basis van het koolstofkredietsysteem."

Al 1.492 bedrijven en gemeenschappen maken gebruik van het platform, dat hen volgens Alibaba Cloud heeft geholpen om ruwweg 394.000 ton koolstofdioxide-uitstoot te besparen.

Persoonlijke CO2-rekening

De wijk Xinqiao Shiju, gelegen in de zuidelijke stad Shenzhen, was één van de eersten om samen te werken met Alibaba Cloud. Sinds de pilot eind vorig jaar hebben de 589 bewoners van de wijk 37,77 ton aan koolstofuitstoot kunnen besparen, meldt Alibaba.

Elke inwoner van Xinqiao Shiju heeft een persoonlijke CO2-rekening om het stroomverbruik en de koolstofuitstoot te monitoren. Een huishoudaccount combineert de totalen voor iedereen die in hetzelfde huis woont. De uitstoot wordt berekend op basis van het elektriciteits-, water- en gasverbruik, dat kan worden gecompenseerd door het gebruik van zonne- of windenergie, met faciliteiten die in de buurt beschikbaar zijn.

Nadat de Energy Expert het energieverbruik van de gebruiker heeft getoond, geeft hij suggesties op maat, zoals het installeren van zonnepanelen om een hoge elektriciteitsrekening te compenseren of het opvangen van regenwater om het waterverbruik te verminderen.

Naarmate mensen zich meer bewust worden van hun impact op het milieu, raken ze meer betrokken bij het streven naar CO2-neutraliteit, aldus Zhou Fanke, de architect van het project bij Alibaba Cloud.

Rolmodellering

Ook de Chinese kunstacademie heeft een soortgelijk koolstofarm project opgestart met Energy Experts. Studenten houden elke dag het elektriciteitsverbruik van hun slaapzaal bij via een mobiele app en het platform genereert intelligente elektriciteitsrekeningen met statistieken van het energieverbruik door de weken heen en een campusbrede rangschikking op basis van het stroomverbruik.

Het systeem maakt gebruik van rolmodellering, waarbij bijvoorbeeld het elektriciteitsgebruik van verschillende slaapzalen wordt vergeleken om energiebesparing aan te moedigen. "We hebben geprobeerd om gedragswetenschap te combineren met technologie om de perceptie van mensen te veranderen en koolstofarm leven trendy te maken," zei Xiao Lei van Alibaba Cloud, die verantwoordelijk is voor het low-carbon campusproject.

Participatie en prestatie

Studenten worden ook aangemoedigd om na elke maaltijd foto's van hun schone bord in te sturen om de uitstoot van broeikasgassen door afvalverwijdering te beperken, een van de vele mechanismen die de deelnemers op subtiele wijze aansporen om koolstofarm te gaan werken zonder hun keuzes te beperken, merkte Xiao op.

Na een proefperiode van 30 dagen werd de mobiele app van de koolstofarme campus meer dan 29.000 keer bezocht en resulteerde het in een vrijwillige emissiereductie van 3,94 kg per hoofd van de bevolking. "We willen dat de bewoners een sterk gevoel van participatie en prestatie hebben bij de koolstofarme initiatieven," zei Zhou. Hij dringt aan op een groter gebruik van het digitale platform in China.

Gaat Europa de kant van China op?

Of een persoonsgebonden CO2-budget en een sociaal koolstofkredietsysteem zoals in China ook in Europa kans van slagen zullen hebben, is natuurlijk nog maar de vraag. Feit is wel dat machthebbers het idee ook hier nu dus al openlijk promoten, zoals dinsdag Alibaba-baas Michael Evans in Davos.

Bovendien wordt er ook al druk gewerkt aan het 'sluipenderwijs' invoeren van allerlei sociale kredietinitiatieven op Europese bodem. Zo was er onlangs het bericht dat de Rabobank klanten via de bankapp gaat tonen of hun aankopen door de beugel kunnen qua CO2-uitstoot. En natuurlijk de introductie van het sociaal kredietsysteem de ‘Smart Citizen Wallet’. Zowel Rome als Bologna gaan binnenkort deugdzaam ‘milieuvriendelijk’ gedrag van burgers aanmoedigen. Het is een feit dat mensen dol zijn op beloningen. Wie weet kan de 'Individual Carbon Footprint Tracker' van Alibaba ook bij ons daardoor weleens een groot succes worden.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Willemwillem

Het meest fascinerende is dat het hele co2 verhaal gebaseerd is op een volstrekte onwaarheid. Minder co2 betekend uiteindelijk minder plantengroei en uiteindelijk kan dat resulteren in een honger explosie. Het is overigens bijzonder vermakelijk om op een verjaardag of andere bijeenkomst te vragen hoeveel co2 er eigenlijk in de lucht zit. Dan blijkt bijkans niemand het te weten. Ergo Veel mensen weten niet eens waarover ze praten en doen deswege alleen maar aan napraten. De leugen over co2 zit dermate vast in het mensenbrein dat geen enkele waarheid er meer kan binnendringen. De Rubicon voorbij.

Mab

Die servers die dag en nacht staan te draaien voor Alibaba, de apps en alle andere onzin, de mobieltjes van de studenten die foto's sturen, het daardoor veroorzaakte dataverkeer is verantwoordelijk voor een CO2 emissie vele malen groter dan die van de luchtvaartsector. Als Lijuan niet naar Davos was komen vliegen om deze CO2 uitbrakende meuk te verkopen, zou dat ook veel beter voor het milieu zijn geweest (of zou hij zijn komen wandelen?).

Cookies op deze website