Lightbox Image
Afbeelding:
Tech & Media 27 april 2022

EU waarschuwt Elon Musk: ‘Bij ons géén vrijheid van meningsuiting’

Redactie Blckbx
2022 04 27 EU waarschuwt Musk
2:40

De Europese Unie heeft Elon Musk gewaarschuwd dat hij hoge boetes of zelfs een verbod riskeert als hij vrijheid van meningsuiting op Twitter toestaat. Musk zegt de wet te respecteren. Of hij daarmee ook de nieuwe Europese ‘censuurwet’ DSA bedoelt, is niet duidelijk.

EU-commissaris Thierry Breton liet aan de Financial Times weten dat Musk zich in Europa moet houden aan regels voor het modereren van illegale en schadelijke inhoud online, aangezien woorden de nieuwe ‘stokken & stenen’ zijn als het gaat om de gevaren van het moderne leven.

"We heten iedereen welkom. We zijn open, maar op ónze voorwaarden. We weten in ieder geval wat we hem moeten vertellen: 'Elon, er zijn regels. Je bent welkom, maar dit zijn onze regels. Het zijn niet jouw regels die hier zullen gelden," zei Breton.

'Vrije meningsuiting is fundament'

Elon Musk zei maandag toen hij Twitter kocht, dat ‘vrije meningsuiting het fundament is van een goed functionerende democratie’ en beschreef Twitter als ‘het digitale stadsplein waar wordt gedebatteerd over zaken die van vitaal belang zijn voor de toekomst van de mensheid’.

De opmerkingen van Breton komen slechts enkele dagen nadat de 27 landen van de Europese Unie de Digital Services Act ondertekenden, een wet waarmee de EU grote techbedrijven kan dwingen om proactief censurerend op te treden tegen onwelgevallige ‘hatespeech’ en 'desinformatie'.

De geplande 'censuurwet' van de EU staat lijnrecht tegenover het uitgesproken voornemen van Musk om het beleid van Twitter voor het modereren van inhoud te versoepelen en vrijheid van meningsuiting juist weer te garanderen op het berichtenplatform.

In de Verenigde Staten gaan al stemmen op om eerder door Twitter verbannen conservatieve grootheden als voormalig president Donald Trump en journalist Alex Jones weer te laten terugkeren op Twitter. Aan de progressieve linkerkant van het spectrum gruwen ze van dat idee. Democraten dreigen op Twitter om het platform massaal te verlaten, getuige de trending hashtag #LeavingTwitter.

Gebonden aan Europese regels

In Europa zal Musk in ieder geval goed in de gaten worden gehouden. "Iedereen die van deze markt wil profiteren, zal aan onze regels moeten voldoen. Het bestuur [van Twitter] zal ervoor moeten zorgen dat als het in Europa opereert, het aan de verplichtingen zal moeten voldoen, waaronder moderatie, open algoritmen, vrijheid van meningsuiting, transparantie in regels, verplichtingen om te voldoen aan onze eigen regels voor haatzaaien, wraakporno en intimidatie," zei Breton, eraan toevoegend "Als Twitter zich niet aan onze wet houdt, zijn er sancties - zes procent van de inkomsten en, als ze doorgaan, een verbod om in Europa te opereren."

Krabbelt Musk nu al terug?

Elon Musk gaf gisteren in een tweet aan wat hij bedoelt met ‘vrijheid van meningsuiting’: "Ik bedoel gewoon dat wat overeenkomt met de wet. Ik ben tegen censuur die veel verder gaat dan de wet. Als mensen minder vrijheid van meningsuiting willen, zullen ze de regering vragen wetten in die zin aan te nemen. Verder gaan dan de wet is dus in strijd met de wil van het volk."

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
sman583

das Dus DUIDELIJKE DICTATUUR
U mag zeggen en doen wat u wilt ZOLANG HET MAAR DOOR ONS TOEGESTAAN WORD
en die hebben dan n grote bek over Rusland,China , Hongarije en NoordKorea

NEXIT

BlackTulip

In een democratie moet je kunnen zeggen wat je wilt, zolang je geen oproepen doet tot criminele acties, zoals het in brand steken van iemands huis.
Een mening is geen criminele actie en kan dus niet verboden worden.
Dat is mijn mening, maar ja, wie ben ik?

Cookies op deze website