Lightbox Image
Afbeelding:
Tech & Media 23 april 2022

Mediaverbieder Zelensky wint ‘Prijs voor de vrijheid van de media’

Redactie Blckbx
2022 04 23 voor zelensky mediaprijs
2:40

Volodymyr Zelensky werd afgelopen vrijdag door de Weimer Media Group (WMG) beloond met de prestigieuze ‘Prijs voor de vrijheid van de media’. Opmerkelijk, aangezien de Oekraïense president in februari de televisiezenders ZIK, NewsOne en 112 Ukraine verbood, nadat hij hen ervan beschuldigde pro-Russisch te zijn. In maart maakte hij zelfs een compleet einde aan de onafhankelijke media in Oekraïne.

Naast Zelensky ging de prijs naar de Wit-Russische oppositieleider Svetlana Tikhanovskaya en de Russische journaliste Marina Ovsyannikova. "Het zijn Oekraïners, Wit-Russen en ook Russen die in Oost-Europa in de frontlinies staan tegen het kwaad, tegen oorlog en tirannie, en moedig hun vrijheid verdedigen, maar ook de onze. Met woorden, met daden, met grote moed - en met hun leven", luidde de verklaring van de jury. "De wereld, Europa en Duitsland beleven een keerpunt in de tijd die, sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog, opnieuw beslist over vrede en vrijheid, waarheid en onrechtvaardigheid."

Vrijheid van meningsuiting

De prijs werd dit jaar voor de achtste keer uitgereikt. De prijs gaat naar prominenten 'die een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan de vrijheid van meningsuiting, de sociale samenleving, de politieke dialoog en de democratie.' Eerdere winnaars waren onder anderen de Oostenrijkse oud-bondskanselier Sebastian Kurz, Mikhail Gorbatsjov, Reinhard kardinaal Marx, Christian Lindner, Jens Weidmann, Jean-Claude Juncker en prins Albert II van Monaco.

Zelensky verbiedt media

Dat Zelensky de ‘Prijs voor de vrijheid van de media’ wint, zal bij menigeen de wenkbrauwen doen fronsen. In februari verbood Zelensky de televisiezenders ZIK, NewsOne en 112 Ukraine, nadat hij hen ervan beschuldigde pro-Russisch te zijn. Hij trok hun uitzendlicenties in en bevroor hun tegoeden. De Internationale Federatie van Journalisten (IFJ) veroordeelde dit scherp en noemde het ‘een buitengerechtelijk en politiek gemotiveerd verbod en een flagrante aanval op de persvrijheid, die dringend moet worden teruggedraaid’.

In maart ging de democratische president nog een stap verder. Toen verbood hij elf oppositiepartijen en legde de vrije media verder aan banden. In zijn strijd tegen ‘desinformatie’ tekende hij een decreet dat alle nationale televisiezenders in één platform samenbracht, onder de veelzeggende naam United News. Hiermee kwam er voorlopig een einde aan onafhankelijke TV in Oekraïne. Zelensky motiveerde zijn besluit door te wijzen op het belang van een ‘verenigd informatiebeleid’ tijdens de staat van beleg.

Een week daarvoor sprak hij al zijn dankbaarheid uit richting Meta, moederbedrijf van Facebook en Instagram, voor hun ‘steun in de informatieve ruimte’. Het bedrijf censureert Russische media, maar staat toe dat gebruikers – binnen de context van de oorlog – oproepen tot geweld tegen Russen. Blijkbaar vormden al deze verontrustende feiten voor de jury geen bezwaar om de prijs aan Zelensky toe te kennen.

Ludwig Erhard-top

De uitreiking van de ‘Prijs voor de vrijheid van de media’ was de afsluiting van de Ludwig Erhard-top, die op donderdag en vrijdag werd gehouden in Tegernsee. Op de bijeenkomst voor hooggeplaatsten spraken onder andere ex-president Joachim Gauck, minister van Volksgezondheid Karl Lauterbach (SPD), CDU-leider Friedrich Merz, SPD-leider Lars Klingbeil, Groene Partij-leider Ricarda Lang en de Britse minister van Energie Greg Hands, alsmede de Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken Alexander Schallenberg.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Kurt

Je reinste clown-world...wat Zelensky’s winst dan weer wel verklaard.

Over winst gesproken: bij hun ‘internet-repo’ over de Donbas heeft de NOS EINDELIJK gezegd dat er al ‘sinds 2014 een burgeroorlog in Oost-Oekraine gaande is’; waarom ze dan twee maanden deden alsof er al geen burgeroorlog in het o zo soevereine Oekraine woedde, bleef onbenoemd

Cookies op deze website