Lightbox Image
Afbeelding:
Binnenland 13 september 2022

Justitieminister Yeşilgöz opent aanval op critici regering

Redactie Blckbx
2022 09 13 Yesilgoz complotdenkers
2:50

Minister Dilan Yeşilgöz noemt burgers die kritisch en sceptisch zijn ten aanzien van de overheid ‘complotdenkers’ en een ‘bedreiging voor de democratische rechtsstaat’. Oppositiepartijen en alternatieve media krijgen er ook van langs en zij roept op tot meer censuur.

De HJ Schoo-lezing wordt jaarlijks georganiseerd door Elsevier Weekblad en werd gisteren uitgesproken door justitieminister Yeşilgöz (VVD). Naast kritische opmerkingen over drugscriminelen en de woke-beweging, opent zij keihard de aanval op kritische burgers die sceptisch staan tegenover de bedoelingen achter het overheidsbeleid, zogenaamde ‘complotdenkers’.

Bedreiging democratische rechtsstaat

“De tweede beweging [die de democratische rechtsstaat bedreigt, naast wokisme] die ik hier wil noemen is het systematisch voeden van wantrouwen en anti-overheidssentiment,” begon Yeşilgöz haar weinig verbindende woorden over ‘complotdenkers’.

“Aan het begin van de corona-uitbraak was nog veel onbekend. Veel vragen, weinig antwoorden. De verspreiders van nepnieuws en complottheorieën maakten dankbaar gebruik van de onzekerheid die velen van ons voelden,” aldus de minister.

Het is onduidelijk of zij ook doelt op degenen die in het voorjaar van 2020 al voorspelden dat er vaccinatiepaspoorten zouden komen – destijds gold dat als een complottheorie; of over de ‘wantrouwen voedende’ critici die al voor de start van de vaccinatiecampagne voorzagen dat het niet bij één of twee ‘prikjes’ zou blijven, maar dat het een abonnement zou worden; of over de ‘democratische rechtsstaat bedreigende’ dwarsdenkers die zeiden dat de vaccins besmetting niet voorkwamen, voordat het algemeen geaccepteerd werd.

“Te lang hebben wij met elkaar gedacht: geef complottheorieën en ondermijnende uitlatingen maar geen aandacht. Dan wordt het niet groter, en gaat het wel weg. Maar dat is niet waar,” vervolgde Yeşilgöz.

Ze ging hier niet op het feit dat ‘complottheorieën’ regelmatig waar blijken te zijn en dat ze wellicht daarom blijven bestaan. Denk aan het CO2-budget en het sociale kredietsysteem dat stapsgewijs wordt uitgerold in Europa. En gisteren lekte het plan van de overheid uit om schulden over te nemen van burgers die hun energierekening niet meer kunnen betalen.

Aanval op oppositie

“Het gaat helemaal niet weg en de onwelriekende reuzel sijpelt zelfs de Tweede Kamer binnen,” opende Yeşilgöz haar aanval op oppositiepartijen. “De ophef genereert aandacht, en de aandacht zorgt voor naamsbekendheid, likes, aanzien, invloed, geld en stemmen. Het is een verdienmodel geworden van partijen als Forum en de Groep Van Haga, die verder geen enkele inhoudelijke agenda meer hebben.”

Van Haga en Forum van Democratie (FVD) reageerden geprikkeld op de uitlatingen van Yeşilgöz. “Minister Yesilgöz noemt mij ‘onwelriekende reuzel’ en ‘extreem-rechts’. Bijzonder omdat BVNL u slechts aan uw eigen VVD-beloften houdt: asielstop, sluiten grenzen, opzeggen VN-vluchtelingenverdrag,” schreef Van Haga snedig op Twitter. En FVD-voorman Thierry Baudet heeft Kamervoorzitter Vera Bergkamp dringend verzocht om zijn vragen over de ‘zorgwekkende, anti-democratische uitspraken van Yeşilgöz’ vandaag te behandelen in het vragenuurtje.

Oproep tot censuur

Alternatieve media, zoals blckbx, verspreiden leugens, volgens Yeşilgöz. “Zogenaamde alternatieve nieuwsbronnen brengen complete alternatieve waarheden. Argumenten, feiten en het begin van een steekhoudende redenering zijn daarbij kennelijk volstrekt overbodig,” aldus de minister.

Volgens Yeşilgöz faciliteren sociale mediabedrijven de verspreiding van ‘complottheorieën’ en daarom roept zij hen op het vrije woord verder te beteugelen. “Sociale mediabedrijven zullen op transparante wijze hun verantwoordelijkheid moeten nemen. En doen ze dat niet, dan zullen wij hen verantwoordelijk moeten houden,” waarschuwde zij.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
ML

Het is een verdienmodel geworden van partijen als Forum en de Groep Van Haga, die verder geen enkele inhoudelijke agenda meer hebben.”"
Het verdienmodel is de agenda van het WEF, De inhoudelijke agenda van elke politieke partij zou het volk voorop moeten stellen en niet een criminele organisatie. Bij de regerende partijen is het andersom dus alles wat deze minister zegt heeft betrekking op haarzelf en coalitiegenoten. Zij zijn de grootste bedreiging voor de restanten van de huidige 'democratie'
Geen wonder dat ze volledige censuur wil, het vuurtje smeult, de asplek wordt groter en zal een keer oplaaien.

B.Schouten.

Dat deze vrouw,die dit soort uitspraken doet, de functie van Minister van Justitie bekleed is een veel groter gevaar voor de samenleving. Waar ze het botte lef vandaan heeft mag joost weten,maar ach, als je naar het gedrag van haar partijleider kijkt dan weet je wel hoe dit komt. Ze klaagt over anderen die bepaalde uitspraken doen,maar ze doet het zelf ook! Nog iemand die niet in een kabinet zou mogen zitten.

Cookies op deze website