Lightbox Image
Afbeelding:
Tech & Media 23 juni 2022

NPO-baas beveiligd na ‘bedreigingen’

Redactie Blckbx
2022 06 23 NPO baas bedreigd3
2:50

De baas van de NPO wordt beveiligd na ‘serieuze bedreigingen’ die zij ontvangen zou hebben van ‘sympathisanten van Ongehoord Nederland’. Bedreigingen aan beleidsmakers komen de laatste tijd vaak voor.

Bestuursvoorzitter van de NPO Frederieke Leeflang bevestigde de bedreigingen via haar woordvoerder aan de makers van de BNR podcast Koster & Van Dijk. En ‘bronnen bij de NPO’ wisten aan BNR te vertellen dat de ‘serieuze bedreigingen komen uit de hoek van sympathisanten van de omroep Ongehoord Nederland’. De aard van de dreiging en de link met de omroep worden verder niet gespecificeerd.

In een reactie aan BNR zegt Ongehoord Nederland nergens van te weten: “Ons is niets bekend van mogelijke dader(s) of de achtergronden van de afzender(s). Als Ongehoord Nederland nemen we scherp afstand van iedere bedreiging, fysiek zowel als verbaal, naar journalisten of mensen werkzaam in de media.”

Tweede Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma (D66) maakt zich ernstige zorgen, schreef hij gisteren op Twitter: “We moeten het debat over persveiligheid nog voor het zomerreces inplannen. Dit loopt alle spuigaten uit.”

Tekst gaat verder onder de tweet

Sanctie vanwege ‘desinformatie’

De NPO wil Ongehoord Nederland een sanctie opleggen voor het schenden van de journalistieke code van de NPO. De omroep zou onder meer de code op het punt van betrouwbaarheid hebben geschonden en daarmee hebben bijgedragen aan het verspreiden van ‘desinformatie’. En meningen zouden niet voldoende gescheiden zijn van feitelijke informatie. Voor straf wil de NPO nu een deel van het budget van Ongehoord Nederland inhouden.

Stortvloed aan ‘bedreigingen’

Bedreigingen aan beleidsmakers komen de laatste tijd vaak voor. Woensdag kon D66-Kamerlid Tjeerd de Groot niet naar het boerenprotest in Stroe, omdat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) ‘zijn veiligheid niet kon garanderen’. Ook VVD-Kamerlid Thom van Campen moest teleurgesteld zijn bezoek aan het boerenprotest afzeggen, zo liet hij weten op Twitter: “Wat was ik graag langsgegaan om met de aanwezige boeren in gesprek te gaan. Omdat mijn veiligheid niet kan worden gewaarborgd kan ik mijn toezegging op de uitnodiging om langs te gaan in Stroe helaas niet nakomen.”

Minister Henk Staghouwer van Landbouw (ChristenUnie) en stikstofminister Christianne van der Wal (VVD) zouden woensdag naar een netwerkbijeenkomst gaan op de Floriade in Almere, maar ook dat kon helaas niet doorgaan. Een woordvoerder van de stikstofminister verklaarde dat er ‘onder boeren geluiden opgingen om na afloop van het protest in Stroe naar de Floriade te gaan’. Het boerenprotest is woensdag zonder incidenten verlopen.

Viroloog Marion Koopmans moest vorige week haar optreden op het culturele festival Oerol afzeggen, omdat de politie ‘haar veiligheid niet kon garanderen’.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Requin

Bekende truc uit het oude nazi-repertoire, trollen als Felix zullen dit weer gebruiken.
BBB zelfde pandoer. Ik word bedreigd, help, help, help door extreem rechtse nazi's,
en dat accepteer ik niet want IK ben de enige echte NAZI als opvolger van de nazi's
uit het derde rijk! Sieg Heil!

Felix

Waarom wordt bedreigen gequote in dit bericht?
Als blckbx de gemiddelde reactie op haar eigen artikelen leest dan worden politici hier aan de lopende band door haatdragenden voor moordenaars e.d. uitgemaakt. De verwensingen en bedreigingen lees je zo nu en dan ook. De stap naar directe bedreiging is niet zo groot en regelmatig online te lezen zoals je kan verwachten.
Als blckbx deze kant niet op wil zouden de quotes beter elders gebruikt kunnen worden: bij ieder idee waarin mensen en organisaties niet door feiten maar slechts door vermoedens dingen worden verweten.

Cookies op deze website