Lightbox Image
Afbeelding:
Tech & Media 18 januari 2023

Pfizer en Moderna drongen aan op Twitter-censuur om winsten te maximaliseren

Redactie Blckbx
2023 01 18 Twitter Files Moderna Pfizer
3:00

Big pharma oefende druk uit op Twitter om oproepen tot goedkope, generieke coronavaccins te onderdrukken en berichtgeving over hun vaccinbeleid te beïnvloeden, blijkt uit de laatste Twitter Files. ‘De crisis was een kans voor ongekende winst.’

Journalist Lee Fang van The Intercept bracht de onthullingen maandag naar buiten in een Twitter-draad en een begeleidend artikel. Het blijkt dat de farmaceutische industrie, gesteund door de Duitse overheid, een op winstbejag gerichte beïnvloedingscampagne lanceerde. De bedrijven zetten Twitter onder druk om berichten te censureren die opriepen tot het delen van patenten en intellectueel eigendom, waarmee de ontwikkeling van goedkope, generieke coronavaccins en -medicijnen mogelijk zou zijn.

Vorig jaar bleek al dat de Biotechnology Innovation Organization (BIO), een lobbygroep die onder meer Pfizer en Moderna vertegenwoordigt, de Amerikaanse regering vroeg om sancties af te kondigen tegen landen die probeerden patenten te schenden om zo goedkope coronamiddelen te produceren.

Concurrentie uitschakelen

De grote farmaceutische bedrijven zagen ‘de crisis als een kans voor ongekende winst’, schrijft Fang. Zij wilden de concurrentie uitschakelen en daarvoor oefenden ze druk uit op Twitter. De lobbygroep BIO zette een campagne op om het platform te helpen ‘desinformatie’ over corona tegen te gaan. Het gaf hiervoor 1.275.000 dollar uit.

Tekst gaat verder onder de tweet

Valide kritiek en zorgen over vaccinatiepaspoorten en -plichten werden geclassificeerd als ‘desinformatie’, evenals vergezochte claims dat de vaccins microchips zouden bevatten. Het kwam ook voor dat Twitter censuurverzoeken weigerde. Dat deed het echter niet uit principe, maar omdat het soms geen goed excuus kon vinden om censuur toe te passen.

Ook richtte Twitter zijn pijlen op ‘nepaccounts’ die de concurrentiepositie van de grote vaccinmakers ondermijnden. Die accounts blijken echter te behoren aan bestaande personen. Fang nam contact op met de houder van een verondersteld ‘nepaccount’ en ontdekte dat hij iemand was die slechts zijn bezorgdheid uitte op het platform. Zijn tweets werden door Twitter gecontroleerd op mogelijke schendingen van de servicevoorwaarden.

Censuurverzoeken

De beïnvloedingscampagne van Pfizer en Moderna omvatte regelmatige e-mails aan Twitter, waarin het onderwerpen en tweets bestempelde als ‘misinformatie’ met het verzoek deze te censureren. Veel van die verzoeken waren gericht op het account van de nieuwssite ZeroHedge, dat zou worden geschorst.

Tekst gaat verder onder de tweet

In bovenstaand censuurverzoek wordt melding gemaakt van de Duitse ziekenfondsbaas Andreas Schöfbeck die in februari 2022 alarm sloeg na een explosie aan vaccinatiebijwerkingen, waar blckbx destijds ook over berichtte.

Journalist Fang merkt op dat ‘het censureren van misinformatie nooit gold voor de farma-bedrijven zelf.’ Zo greep Twitter niet in toen zij de risico’s van goedkope, generieke coronavaccins schromelijk overdreven.

Vorige week werd al bekend dat Pfizer-bestuurslid dr. Scott Gottlieb Twitter verzocht om een bericht te onderdrukken dat er op wees dat natuurlijke immuniteit beter beschermt dan vaccinatie. Ook het benoemen van het lage risico van corona voor kinderen was hem een doorn in het oog.

Uit eerdere Twitter Files bleek al dat ook het campagneteam van Joe Biden en Amerikaanse overheidsdiensten, zoals de FBI, samenwerkten met het platform om onwelgevallige informatie buiten het zicht van het grote publiek te houden.

Als wij niet meer kunnen doen wat nodig is, wie doet het dan wel?
Blijf ons steunen, juist NU!
Juist nu blijven uitspreken

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
GTRene

Het is triest dat er zoveel te koop is wat zovele mensen schaad.

Daar is maar 1 straf voor, de doodstraf en bij schuld, direct uitvoeren.

No Mercy voor dit soort lieden die boven de wet staan, welke wet...hm, die uit hun systeem, They are the system.

Cy

1,275 miljoen? Wat een koopje. Had gedacht dat censuur toch wel een stukkie duurder zou zijn.

Cookies op deze website