Lightbox Image
Afbeelding:
Tech & Media 17 mei 2022

Twitter-medewerker: ‘Geloven niet in vrijheid van meningsuiting, we zijn communistisch als de hel’

Redactie Blckbx
2022 05 17 Twitter Veritas sikkel2 Cropped b
06:10

Voor de verborgen camera van Project Veritas geeft een Twitter-medewerker ruiterlijk toe: Twitter gelooft niet in de vrijheid van meningsuiting; het bedrijf heeft een links-progressieve vooringenomenheid; censuur vindt uitsluitend plaats richting de rechts-conservatieve kant van het spectrum; en de bedrijfscultuur is ‘communistisch als de hel (commie as fuck)’.

Project Veritas publiceerde gisteren een video waarin een undercover journaliste spreekt met Siru Murugesan, senior engineer bij Twitter. In de video bevestigt Murugesan wat velen al vermoedden over de ideologische vooringenomenheid en de selectieve censuur van het bedrijf.

Miljardair en Tesla-CEO Elon Musk deed onlangs een succesvol overnamebod op Twitter, hoewel de deal nog niet is beklonken. Hij wil van het platform een ruimte maken waar mensen kunnen zeggen wat ze willen, zolang er geen wetten worden overtreden. De kapitalistische Musk wil ook iets doen aan het lakse arbeidsethos van het personeel. Zijn voornemens zorgen daarom voor paniek en onrust onder de Twitter-medewerkers.

Vrijheid van meningsuiting

Als de undercover-journaliste vraagt of er een verschil is tussen Twitters definitie van vrijheid van meningsuiting en die van Musk, is Murugesan duidelijk: “Twitter gelooft niet in vrijheid van meningsuiting. Elon gelooft in vrijheid van meningsuiting.”

Volgens Murugesan gelooft Twitter niet in vrijheid van meningsuiting, omdat het betekent dat je mag ‘pesten en lastigvallen’: “Omdat Twitter pesten en lastigvallen wil censureren, en het idee van vrije meningsuiting is dat je mensen mag pesten en lastigvallen. Als platform gelooft Twitter niet in deze waarde. Het is niet goed voor de zaken. Bedrijven als Facebook, Instagram en zelfs YouTube willen niet dat mensen dat doen. Van elk giftig gedrag (toxic behaviour) zeggen ze recht voor z’n raap: ‘Dat kunnen we niet hebben’.”

Alleen censuur op rechts

Murugesan geeft toe dat alleen rechts-conservatieve geluiden gecensureerd worden. “Als je bijvoorbeeld een transgender pest, vindt rechts dat oké, links niet,” eraan toevoegend: “Dus iedereen aan de rechterkant zal zeggen: 'Het is prima om te blijven, je moet het gewoon tolereren’. Links zal zeggen: ‘Nee, ik tolereer het niet. Ik wil dat het gecensureerd wordt, anders kom ik niet op het platform.’ Dus Twitter censureert op de rechterkant. Het is waar: er is vooringenomenheid. Zo is het tegenwoordig.”

Twitter blokkeert bijvoorbeeld regelmatig accounts omdat gebruikers biologische mannen die als vrouw door het leven gaan ‘man’ noemen. Niet alleen mensen die in biologie geloven, maar ook talloze coronacritici die durfden te twijfelen aan de veiligheid en effectiviteit van de vaccins zagen hun account geblokkeerd worden, zoals dr. Robert Malone. In aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2020 werd het account van de New York Post, de oudste krant van de VS, geblokkeerd omdat het in een tweet verwees naar een artikel over de beruchte Hunter Biden-laptop. En de voormalige Amerikaanse president Donald Trump werd zelfs permanent van het platform verwijderd, omdat hij zou hebben opgeroepen tot geweld. De lijst is veel langer.

Ondertussen mag je daadwerkelijk tot geweld oproepen, als het past in de links-progressieve agenda. Omdat het Amerikaanse Hooggerechtshof op het punt staat om het federaal recht op abortus af te schaffen, schreef Lori Lightfoot, de Democratische burgemeester van Chicago, vorige week dat het tijd was om de wapens op te pakken:

In een vervolgtweet schreef Lightfoot: “We zullen onze rechten niet opgeven zonder een gevecht – een gevecht naar de overwinning!”

Ayatollah Ali Khamenei mag nog steeds oproepen tot geweld tegen Israël en de VS. En er zijn voorbeelden te over van anti-blank racisme die Twitter tolereert.

Maar volgens Murugesan is deze selectieve censuur volkomen legitiem, omdat links-progressief georiënteerde gebruikers zich ‘onveilig’ zouden voelen wanneer beide kanten van het politieke spectrum evenveel bewegingsruimte zouden hebben: “Nou, dan voelen we ons minder veilig. Ik weet niet of de twee partijen echt naast elkaar kunnen bestaan op één platform.”

Bang om te moeten werken

Volgens Murugesan is het personeel doodsbang voor een overname door Musk: “Ze haten het. Oh mijn God. Ik kan het in elk geval accepteren, maar sommige van mijn collega's zijn super links, links, links, links en zeggen: ‘Het zou de laatste dag van mijn leven zijn’.”

Het is niet alleen het vooruitzicht van vrijheid van meningsuiting dat de Twitter-medewerkers doet bibberen van angst. Ook de mogelijkheid dat ze misschien moeten gaan werken voor hun geld zorgt voor een hoop stress. “Hij [Musk] is een kapitalist en wij opereren niet echt als kapitalisten, meer als echte socialisten. We zijn communistisch als de hel.”

Bij Twitter is mentale gezondheid namelijk belangrijker dan bedrijfseconomische efficiëntie: “In wezen mag iedereen doen wat hij wil, niemand geeft echt om bedrijfskosten – zoals kapitalisten, zij geven om cijfers, over hoe het bedrijf efficiënter te maken. Maar bij Twitter is het alsof mentale gezondheid alles is. Als je ‘het niet voelt’, mag je een paar dagen vrij nemen. Mensen hebben maanden vrij genomen. Dat is de cultuur.” Zelf werkte Murugesan het laatste kwartaal maar vier uur per week. “Zo werkt het gewoon in ons bedrijf.”

Musk heeft aangekondigd hier iets aan te willen doen. In een poll vroeg hij aan zijn volgers of van het Twitter-hoofdkantoor een opvangcentrum voor daklozen gemaakt moest worden, ‘omdat er toch nooit iemand komt opdagen’. Mocht de overname doorgaan, dan ‘zullen de verwachtingen wat betreft arbeidsethos extreem zijn’, maar minder dan hij van zichzelf eist.

Tekst gaat verder onder de tweet.

Dit zorgt voor de nodige onrust onder het personeel, zegt Murugesan: “Door de stress eten we veel. We zijn bang voor onze banen.”

Opstand

Het personeel heeft er alles aan gedaan om een overname door Musk tegen te houden: “We deden alles wat we konden om er tegen in opstand te komen. Maar uiteindelijk had de raad van bestuur het voor het zeggen en zij handelden in hun eigen belang, omdat ze niet aangeklaagd wilden worden. Een rechtszaak zou hen persoonlijk van hun rijkdom beroven. Hun kwaliteit van leven zou dalen,” zei Murugesan.

Ondertussen wordt er nog gesteggeld tussen Musk en het bestuur van Twitter over de overname. Musk wil eerst verifiëren of het klopt dat minder dan 5 procent van de gebruikers spam-accounts zijn en stelt dat de overname mogelijk voor een lagere prijs kan. De koers van Twitter ging hierdoor flink onderuit, waarmee de onderhandelingspositie van Musk sterker werd.

Project Veritas

Project Veritas is een non-profit journalistiek platform dat met undercover verslaggeving corruptie, oneerlijkheid en wangedrag aan het licht brengt. Eerder onthulde het bijvoorbeeld dat de verslaggeving van de reguliere media over de ‘bestorming’ van het Amerikaanse Capitool door ‘woeste Trump-aanhangers’ zwaar overdreven was.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
FPolman

Twitter is niet communistisch. Twitter is de belichaming van Orwells 1984.
De mentale gezondheid is onbelangrijk. Zolang Twitter maar het juiste narratief propageert, zijn de werknemers vrij om te doen wat ze willen, totdat er een werknemer een andere richting wil kiezen. Deze zgn communisten zijn de media-arm van de extreem totalitaire kapitalisten.

Cookies op deze website