Op de website van het WEF is een bericht geplaatst dat stelt dat de wereld móet omschakelen van fysiek naar virtueel onderwijs om de klimaatverandering te bestrijden. ‘Het behalen van klimaatdoelen zal de digitalisering van het onderwijs aanjagen’, zo meent de belangenclub in het artikel, dat expliciet verwijst naar de bijeenkomst in Davos die deze week gaande is.
Het WEF noemt ook een aantal andere redenen waarom het een positieve ontwikkeling zou zijn om over te stappen op virtueel onderwijs. Het zou de kwaliteit van het onderwijs verbeteren, de toegankelijkheid vergroten en onderwijs bovendien beter betaalbaar maken.
Kinderen zijn nu te ‘afhankelijk’ van zaken als studieboeken, schriften en potloden als leermiddelen, weet dr. Ali Saeed Bin Harmal Al Dhaheri. Ze moeten in de toekomst ondergedompeld worden in virtual reality (VR), augmented reality (AR) en mixed reality-omgevingen (MR), zegt hij.
Coronacrisis niet voldoende
Volgens het WEF zijn tijdens de coronacrisis ‘goede stappen gezet’ in het digitaliseren van het onderwijs, maar was het niet voldoende omdat het bij onderwijs vaak niet alleen maar gaat om het overdragen van kennis. “Om ervoor te zorgen dat ook praktijkleren en ervaring opdoen virtueel kan, zal de evolutie van onderwijstechnologie zich moeten richten op AR, VR en MR, gecombineerd met innovatieve pedagogische methoden," aldus het WEF. "Zo kunnen we in staat zijn om in deze behoefte te voorzien en een concurrentievoordeel te creëren voor alle betrokken partijen.”
Infiltratie noodzakelijk
"De infiltratie van deze ontwikkelingen in onderwijssystemen wordt steeds noodzakelijker," zegt Al Dhaheri, die denkt dat VR een cruciaal element zal zijn in het toekomstige ‘ervaringsleren’ dat studenten laat zien, horen, aanraken en handelen in een virtuele wereld. De combinatie van VR en metaverse zal de plaats zijn waar studenten en docenten worden ondergedompeld in communicatie en delen, ‘waarbij beperkingen van ruimte en tijd worden overwonnen’.
Wegvallen menselijke interactie
In het artikel erkent het WEF dat virtueel onderwijs kan leiden tot het ‘wegvallen van menselijke interactie in het onderwijsproces’ en ‘het vergroten van het isolement van kinderen’. Maar, zo zegt het WEF, dat gebeurt alleen als er niet goed op wordt toegezien en een deugdelijk systeem van begeleiding van studenten ontbreekt.
Niettemin gelooft het WEF dat de voordelen hier opwegen tegen het risico en dat studenten de virtuele omgeving aantrekkelijker zullen vinden en dat ze ‘veel sterkere vaardigheden’ zullen ontwikkelen. Het WEF dringt er daarom bij leiders, opvoeders en regelgevers op aan om de agenda proactief te promoten.
Wereld 'verbeteren'
Op het World Economic Forum in Davos praten de elites deze week over hoe ze de wereld in hun ogen op allerlei gebieden kunnen ‘verbeteren’. Van het ‘herijken’ van mensenrechten, het afschaffen van contant geld en het toekennen van een persoonlijk CO2-budget voor iedereen, tot het invoeren van digitale identiteitsbewijzen, het opdringen van een energietransitie én – het ‘inpluggen’ van kinderen in een virtuele onderwijswereld om het klimaat te redden, zo blijkt nu.
Reacties