Lightbox Image
Afbeelding:
Tech & Media 03 maart 2023

Baudet dient klacht in bij NPO Ombudsman: ‘Lubach verspreidt ernstige desinfo over FVD’

Redactie Blckbx
23 03 03 FVD Lubach
3;:30

FVD-leider Thierry Baudet dient een klacht in bij NPO Ombudsman Margo Smit vanwege een uitzending van De Avondshow van Arjen Lubach, waarin volgens FVD ‘laster’ en ‘schadelijke desinformatie’ werd verspreid. De klacht sluit aan bij breed gedeelde kritiek op de vooringenomenheid van de publieke omroep.

Met nog minder dan twee weken te gaan tot de Provinciale Statenverkiezingen besteedt de NPO veel aandacht aan politiek. Rechtse politici worden echter stelselmatig genegeerd door de talkshows, terwijl vertegenwoordigers van de gevestigde politiek vrijwel dagelijks hun zegje mogen doen. Ondertussen wordt de oppositie in kwaad daglicht gesteld, zoals woensdag in het satirische programma De Avondshow van Arjen Lubach, een satirisch actualiteitenprogramma dat geproduceerd wordt door de echtgenote van D66-minister Kajsa Ollongren van Defensie.

‘Schadelijke desinformatie’

Baudet dient een klacht in bij de NPO Ombudsman vanwege die uitzending. “Arjen Lubach presenteerde namelijk een uitgesproken negatief item vol onwaarheden over Forum voor Democratie, waarin bovendien de suggestie wordt gewekt dat de partij zou worden misbruikt als vehikel om (publiek) geld weg te sluizen naar de privérekeningen van bestuurs- en Kamerleden,” verklaarde FVD donderdag in een uitgebreide toelichting.

De partij stelt dat daar helemaal niets van klopt en dat het in strijd is met de journalistieke code van de NPO. “Daarbij steunt de argumentatie van Lubach op een lange reeks overduidelijke onwaarheden, vaak gecopy-paste van tweets van anti-FVD activisten, zoals Chris Aalberts of D66-prominent Piet Lekkerkerk. Op geen enkel moment is bovendien contact opgenomen met FVD voor hoor- en wederhoor,” aldus FVD. De partij vindt het ‘verspreiden van schadelijke desinformatie onaanvaardbaar in een democratische samenleving’.

Onwaarheden

In de toelichting zet FVD puntsgewijs uiteen welke onjuiste informatie Lubach verspreidde in zijn programma. Zo stelde hij dat een aantal bestuursleden, waaronder Baudet, Forum voor Democratie BV hebben opgericht. Maar die BV is niet opgericht door bestuursleden, maar door de vereniging zelf. “De reden dat deze BV is opgericht is dan ook niet om een ‘verdienmodel’ voor de bestuurders van de vereniging te genereren, zoals Lubach beweert; maar om commerciële activiteiten te kunnen ontplooien, zoals de FVD-webshop.” Volgens de partij is het een ‘heel logisch en vanzelfsprekend verhaal, dat in 2019 dan ook is voorgelegd aan de Algemene Ledenvergadering van FVD, die hier met overweldigende meerderheid mee instemde’.

Ook stelde Lubach volgens FVD onterecht dat nieuwe raadsleden verplicht vier cursussen van 500 euro per stuk moeten volgen. “Dit is pertinent onjuist. Niemand bij Forum voor Democratie wordt gedwongen om welke cursus dan ook te volgen. Voor geen enkele functie – volksvertegenwoordiging noch personeel – is deelname aan interne danwel externe trainingen verplicht.”

Verder gaat de partij onder meer in op de laster dat Baudet nooit zou deelnemen aan debatten. “Met veertien plenaire optredens heeft Baudet in 2022 meer aanwezigheid gehad dan de fractievoorzitters van VVD (dertien debatten), SP (elf debatten), CDA (negen debatten) of D66 (negen debatten).”

Hitler-vergelijking

Dinsdag plaatste EenVandaag van AVROTROS een artikel op de website waarin Baudet met Hitler werd vergeleken. “Ik weet niet of het nazi’s zijn, maar het leunt tegen Hitler aan,” viel er te lezen. Nadat er ophef ontstond, is de tekst snel verwijderd.

Gebrek aan diversiteit NPO

Als de peilingen kloppen, dan zou momenteel ongeveer een derde van het electoraat – goed voor circa vijftig zetels – stemmen op de PVV, de BBB, JA21, FVD en BVNL. Politici van die partijen worden echter nauwelijks uitgenodigd door de NPO-talkshows. Diversiteitswatch houdt de media-optredens bij van politici. Bij Op1 was in verkiezingsjaar 2023 bijvoorbeeld veertig keer een politicus te gast van een coalitiepartij, terwijl er slechts achttien keer een politicus van een oppositiepartij werd uitgenodigd. PVV’ers, FVD’ers, JA21’ers en BVNL’ers waren in totaal nul keer te gast.

Tekst gaat verder onder de tweet

Petitie

De NPO liet onlangs weten Ongehoord Nederland (ON!) voor de derde keer te willen beboeten, waarna politici van coalitiepartijen opriepen de omroep zo snel mogelijk te verbieden. Michiel Hemminga van CitizenGO is daarom een petitie gestart: ‘Stop NPO-censuur: Red Ongehoord Nederland!’. Deze is inmiddels bijna 20.000 keer ondertekend.

Kritiek om debat

De NPO ligt ook onder vuur vanwege het verkiezingsdebat ‘Linksom of Rechtsom’, dat BNNVARA de zondag voor de Statenverkiezingen organiseert. In dat debat gaan VVD’ers Edith Schippers en Mark Rutte in debat met het door hen tot ’linkse wolk’ gedoopte duo Attje Kuiken (PvdA) en Jesse Klaver (GL). Veel politici zijn er verontwaardigd over dat de publieke omroep het politieke spectrum reduceert tot die partijen.

Kamerlid Pieter Omtzigt heeft een brief geschreven aan NPO Ombudsman Margo Smit, waarin hij zijn beklag doet. Hij wijst er onder meer op dat drie van de vier debaters niet eens verkiesbaar zijn. Alleen Edith Schippers staat op de lijst voor de Eerste Kamer, waar overigens ook niet rechtstreeks op wordt gestemd.

Ook vraagt hij zich af of het zuiver is om drie partijen zoveel zendtijd te geven. “Andere politieke partijen krijgen slechts enkele minuten en secondes bij de andere debatten, waar spreektijd evenwichtig verdeeld wordt.”

NOS Journaal eenzijdig

Voormalig NOS-directeur Bauke Geersing haalde onlangs snoeihard uit naar de vooringenomenheid van het NOS Journaal. In een open brief roept hij hoofdredacteur Giselle van Cann op om de eenzijdige berichtgeving zo snel mogelijk te stoppen. Zo had Geersing stevige kritiek op het klimaatalarmisme van de NOS en het ruime podium dat de NPO geeft aan de anarchistische organisatie Extinction Rebellion.

Als wij niet meer kunnen doen wat nodig is, wie doet het dan wel?
Blijf ons steunen, juist NU!
Juist nu blijven uitspreken

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
MarkDLW

Zelfs als je geen fan van FvD bent is dit om te kotsen. Programma's gemaakt met geld van de Publieke!!! omroep (met ONAFHANKELIJKE EN OPVOEDKUNDIGE DOELSTELLINGEN) Hier betaalt iedere belastingbetaler aan mee! Ik kan me zo voorstellen dat zelfs de irritante lachmachine onder zijn zinloze leuk bedoelde uitspraken af en toe dienst weigert. Pure zwartmakerij. Vindt zijn EGA bij D66 vast geweldig! De uitzending waarin D66 aan bod is wordt al minutieus voorbereid door hun propaganda afdeling. Hoeft Lubach alleen nog maar voor te lezen. Laat de lachmachine maar uit!!

Droid

De vrouw van Ollongren is het baasje van Lubach en zij verzint zijn teksten en die heeft Lubach lelijke dingen laten zeggen over FvD.. Pfff... het idee dat deze kleuters dus over een paar weken weer verder gaan met het verhandelen van wapens, biowapens, drugs en chemicalien, kleuters die gaan over leven en dood, over ons...? Braakneigingen...

Cookies op deze website