Lightbox Image
Afbeelding:
Tech & Media 20 december 2022

FBI zette Twitter onder druk om Hunter Biden-laptop te censureren, blijkt uit laatste Twitter Files

Redactie Blckbx
PS 2022 12 20 Twitter F Iles 7 B
5:00

De FBI zette Twitter en andere sociale media onder druk om informatie over de Hunter Biden-laptop te censureren, terwijl het wist dat deze authentiek was. De FBI en Twitter waren bovendien zeer innig verweven.

De laptop from hell staat vol met informatie die wijst op waarschijnlijke corruptie van de Biden-familie en biedt een ontluisterende inkijk in het losbandige leven van zoon Hunter, dat doordrenkt was met prostituees en drugs.

Hoewel de FBI de laptop al bijna een jaar in bezit had, bracht het feitelijk juiste informatie over verdachte buitenlandse zakendeals van Hunter Biden in diskrediet, zowel voor als na het eerste artikel over de laptop van de New York Post van 14 oktober 2020. Dit blijkt uit de zevende batch Twitter Files, maandag gepubliceerd door journalist Michael Shellenberger.

FBI neemt laptop in beslag

“Het verhaal begint in december 2019 wanneer een eigenaar van een computerwinkel uit Delaware genaamd John Paul (J.P.) Mac Isaac contact opneemt met de FBI over een laptop die Hunter Biden bij hem had achtergelaten,” schrijft Shellenberger. “Op 9 december 2019 geeft de FBI een dagvaarding uit voor de laptop van Hunter Biden en neemt deze mee.”

Tekst gaat verder onder de tweet

De FBI nam de laptop in beslag en startte een onderzoek, maar in augustus 2020 had winkeleigenaar Isaac nog niets gehoord van de FBI. Hij nam daarom contact op met Rudy Giuliani, de toenmalige persoonlijke advocaat van president Donald Trump. Isaac gaf hem een kopie van de harde schijf, die hij heimelijk had gemaakt voordat hij de laptop overdroeg aan de FBI. Begin oktober gaf Giuliani de inhoud van de harde schijf aan de New York Post.

New York Post

Op 13 oktober 2020 nam de New York Post contact op met George Mesires, de advocaat van Hunter Biden, voor een reactie, want een dag later zou de krant het eerste artikel plaatsen. Hoewel de Post de naam van de winkeleigenaar niet noemde, e-mailde advocaat Mesires nog diezelfde dag naar Isaac, wat nog meer bewijs is dat de entourage van de Bidens heel goed wist dat de laptop authentiek was en geen ‘Russische desinformatie’.

Ongeveer twee uur nadat Mesires winkeleigenaar Isaac had gemaild, stuurde FBI-agent Elvis Chan tien documenten naar Twitters toenmalige hoofd ‘Trust and Safety’, Yoel Roth, via een eenrichtingscommunicatie-kanaal van de FBI naar Twitter.

Tekst gaat verder onder de tweet

Onder het tapijt

De volgende dag, op 14 oktober 2020, publiceerde de Post het explosieve artikel, dat met name inging op schimmige zakendeals van Hunter Biden in Oekraïne. Hoewel de informatie feitelijk correct was, besloten Twitter en Facebook het bereik ervan te onderdrukken. Twitter ging zelfs zo ver het delen van de link naar het Post-artikel in persoonlijke berichten onmogelijk te maken. Het account van de New York Post zou worden bevroren. In augustus gaf Meta-CEO Mark Zuckerberg toe dat de FBI ook bij Facebook langs was geweest om het bedrijf onder druk te zetten berichten over de laptop te censureren.

Twitter-leiding prepareren

Maar het inmasseren van de Twitter-leiding om de laptop af te doen als ‘Russische desinformatie’ begon al veel eerder. “Gedurende heel 2020 hebben de FBI en andere wetshandhavers Yoel Roth van Twitter herhaaldelijk voorbereid om berichten over de laptop van Hunter Biden af te doen als een Russische ‘hack en lek’-operatie,” schrijft Shellenberger, verwijzend naar een beëdigde verklaring van Roth van december 2020.

Tekst gaat verder onder de tweet

Sinds 2018 had Roth regelmatige vergaderingen met onder meer de Office of the Director of National Intelligence, de Department of Homeland Security en de FBI. “Tijdens deze wekelijkse vergaderingen hebben de federale wetshandhavingsinstanties meegedeeld dat zij verwachtten dat ‘hack en lek’-operaties door staatsactoren zouden kunnen plaatsvinden in de periode kort voor de presidentsverkiezingen van 2020, waarschijnlijk in oktober,” zegt Roth in zijn beëdigde verklaring. “Tijdens deze vergaderingen werd mij verteld dat de inlichtingendiensten verwachtten dat personen gelieerd aan politieke campagnes slachtoffer zouden worden van hack-aanvallen, en dat materiaal verkregen door deze hack-aanvallen zou worden verspreid via sociale media, waaronder Twitter.”

In september 2020 nam Roth deel aan een oefening over een potentiële ‘hack and dump’-operatie aangaande Hunter Biden. Hier werd zelfs specifiek melding gemaakt van Burisma, het Oekraïense energiebedrijf waar Hunter Biden daadwerkelijk in het bestuur zat voor een salaris van 50.000 dollar per maand. “Het doel was om vorm te geven aan hoe de media de zaak versloeg – en hoe sociale media de zaak behandelden,” volgens Shellenberger.

Tekst gaat verder onder de tweet

Het bewerken van Roth was succesvol, want op de dag dat de Post het eerste artikel publiceerde, schreef hij: “Het is niet duidelijk in strijd met ons gehackt materiaal-beleid, noch is het duidelijk in strijd met iets anders.” Maar, zo voegde hij toe: “Dit voelt heel erg als een enigszins subtiele lek-operatie.”

Tekst gaat verder onder de tweet

Voormalig FBI-advocaat Jim Baker, destijds werkzaam bij Twitter, bleef erop hameren dat het materiaal nep en/of gehackt was, hoewel het moeilijk voor te stellen is dat hij dit echt geloofde, aangezien de New York Post ook de dagvaarding had gepubliceerd waaruit bleek dat de FBI de laptop in beslag had genomen.

Tekst gaat verder onder de tweet

Geen enkel bewijs

“Waren de waarschuwingen van de FBI voor een Russische ‘hack en lek’-operatie met betrekking tot Hunter Biden gebaseerd op nieuwe informatie? Nee, dat waren ze niet,” schrijft Shellenberger.

“In onze onderzoeken zagen we geen concurrerende inbraken, vergelijkbaar met wat er in 2016 was gebeurd,” gaf FBI-agent Elvis Chan in november van dit jaar toe.

Tekst gaat verder onder de tweet

Ook binnen Twitter zag men geen aanwijzingen voor Russische inmenging. “Inderdaad, Twitter-leidinggevenden rapporteerden herhaaldelijk zeer weinig Russische activiteit. Op 24 september 2020 vertelde Twitter de FBI bijvoorbeeld dat het 345 ‘grotendeels inactieve’ accounts had verwijderd ‘die in verband worden gebracht met eerdere gecoördineerde Russische hackpogingen’. Ze ‘hadden weinig bereik en weinig volgers’,” schrijft Shellenberger.

Tekst gaat verder onder de tweet

Verwevenheid FBI en Twitter

Veelzeggend voor de verwevenheid tussen de FBI en Twitter is dat agent Elvis Chan, verantwoordelijk voor het FBI-kantoor in San Francisco, in juli 2020 tijdelijke Top Secret-veiligheidsmachtigingen regelde voor leidinggevenden van Twitter. Dit stelde de FBI in staat om informatie te delen over ‘bedreigingen’ voor de komende verkiezingen.

Tekst gaat verder onder de tweet

De vrijdag gepubliceerde zesde aflevering van de Twitter Files toonde al aan dat de FBI een systeem had opgezet waarin het ‘constant en doordringend’ contact had met leidinggevenden van Twitter, alsof het een ‘dochteronderneming’ was.

Ook blijkt dat meer dan een dozijn voormalig FBI-agenten zelf leidinggevende functies bekleedden binnen Twitter. “Vanaf 2020 werkten er zoveel voormalige FBI-medewerkers bij Twitter dat ze hun eigen privé Slack-kanaal en een crib sheet hadden gecreëerd om nieuwkomers, komend van de FBI, in te werken,” schrijft Shellenberger.

Tekst gaat verder onder de tweet

“Tegen midden september 2020 hadden Chan en Roth een gecodeerd berichtennetwerk opgezet, zodat werknemers van de FBI en Twitter konden communiceren. Ze komen ook overeen om een ‘virtual war room’ te creëren voor ‘de hele (internet)industrie plus FBI en ODNI’ (Office of the Director of National Intelligence),” schrijft Shellenberger, verwijzend naar communicatie tussen Chan en Roth.

Tekst gaat verder onder de tweet

“De beïnvloedingscampagne van de FBI kan zijn geholpen door het feit dat het Twitter miljoenen dollars betaalde voor zijn personeelstijd,” volgens Shellenberger.

“Ik ben blij te kunnen melden dat we 3.415.323 dollar hebben verzameld sinds oktober 2019!” schreef een medewerker van Jim Baker begin 2021.

Tekst gaat verder onder de tweet

Witte Huis reageert niet

Op het Witte Huis werd perschef Karine Jean-Pierre maandag door Fox News-verslaggever Jacqui Heinrich gevraagd naar de nieuwe onthullingen.

“De laatste Twitter Files laten zien dat de inlichtingengemeenschap actief betrokken was bij het in diskrediet brengen van het verhaal over de Hunter Biden-laptop,” begon Heinrich. “Stoort het de president en degenen in het Witte Huis dat een overheidsdienst als de FBI betrokken was bij het onderdrukken van een legitiem nieuwsverhaal?”

“Nogmaals, ik verwijs je gewoon naar de FBI,” antwoordde Jean-Pierre. “Ik ga daar vanaf hier geen commentaar op geven.”

Steun blckbx en maak onderdeel uit van de blckbx buddy community!
Word blckbx buddy
Blckbx buddy no url

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
GTRene

Er was ook een specialist die zelfs diep gewiste zaken terug kon krijgen, die had ook een kopie van de laptop, ze kwamen zaken tegen die het daglicht niet konden zien, o.a. dingen met kids maar ook vele andere grote zaken, die ze zelf niet eens mochten inkijken, ze zagen wat en sloten het toen af, schijnbaar ben je als buitenstaander al strafbaar als je dat inzag? anyway's, nu al maanden niks meer over hem gehoord, hij deed het niet alleen die specialist en woonde buiten amerika, maar is schijnbaar 1 van de beste die van alles weer naar boven kan halen, ook al is het gewist e.d. ben z'n naam vergeten.

frutt56

De FBI staat ondertussen bekend als de private politie van de Clintons.

Cookies op deze website