Lightbox Image
Afbeelding:
Tech & Media 01 december 2022

Twitter bemoeide zich met verkiezingen, bevestigt Elon Musk

Redactie Blckbx
2022 12 01 Musk verkiezingen
3:00

Twitter-baas Elon Musk zei woensdag dat het sociale mediaplatform ‘zich heeft bemoeid met verkiezingen’. Hij wil documenten openbaren over het censureren van informatie over de Hunter Biden-laptop voorafgaand aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020.

Hij deed zijn uitspraak in een discussie over een Reuters-artikel, waarin het voormalig hoofd van Twitters afdeling ‘Vertrouwen en Veiligheid’ stelt dat het platform ‘niet veiliger’ is geworden onder Musk. Twitteraar EvaFoxU schreef: “Twitter heeft de afgelopen tien jaar aangetoond niet veilig te zijn en heeft het vertrouwen van de gebruikers verloren. Het vroegere team van ‘Vertrouwen en Veiligheid’ is een schande, dus het heeft geen recht om te oordelen over wat er nu wordt gedaan. Ze hadden een kans, maar ze hebben hun ziel verkocht aan een bedrijf.”

Hierop reageerde Musk: “Precies. De overduidelijke realiteit, zoals langdurige gebruikers weten, is dat Twitter al heel lang faalt in vertrouwen en veiligheid en zich heeft bemoeid met verkiezingen. Twitter 2.0 zal veel effectiever, transparanter en evenwichtiger zijn.”

Tekst gaat verder onder de tweet

Hunter Biden-laptop

Hoewel het momenteel nog niet precies duidelijk is naar welke verkiezingen Musk verwijst, is de verwachting dat het de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020 betreft. Afgelopen donderdag kondigde de miljardair impliciet aan binnenkort Twitters interne discussie over het censureren van informatie over de Hunter Biden-laptop te openbaren. Volgens Musk is dit ‘nodig om het vertrouwen van het publiek te herstellen’.

Tekst gaat verder onder de tweet

In aanloop naar de door Joe Biden ‘gewonnen’ presidentsverkiezingen van 2020 maakte Twitter het zowel in openbare tweets als in privéberichten onmogelijk om een link te delen naar dit artikel van de New York Post, dat als eerste schreef over de laptop from hell van de huidige presidentszoon Hunter Biden. Deze staat vol met belastende informatie over waarschijnlijke corruptie van de familie Biden en het losbandige leven van zoon Hunter. Media, big tech, inlichtingendiensten en het politieke establishment schoven het verhaal echter onder het tapijt, omdat het ‘Russische desinformatie’ zou zijn. Maar zelfs de reguliere media erkennen inmiddels dat de laptop authentiek is. Achteraf lieten peilingen zien dat veel Biden-stemmers een andere keuze gemaakt zouden hebben, als ze op de hoogte waren geweest van de laptop.

In de weken voorafgaand aan die verkiezingen werd het Twitter-account van de New York Post – de oudste krant van de VS – zelfs geschorst. “Het schorsen van het Twitter-account van een grote nieuwsorganisatie voor het publiceren van een waarheidsgetrouw verhaal was natuurlijk ongelooflijk ongepast,” zei Musk hierover in april.

Maandag kondigde Musk aan: "De Twitter-dossiers over het onderdrukken van de vrijheid van meningsuiting zullen snel gepubliceerd worden op Twitter zelf. Het publiek verdient het om te weten wat er echt gebeurd is…"

Na een hoop touwtrekken nam Musk in oktober eindelijk Twitter over – naar eigen zeggen om het weer een vrijplaats van ideeën en meningen te maken. Hoewel dit hem een lieveling maakt van degenen die hun opvattingen op het platform onderdrukt zien worden, zijn ook veel van diezelfde mensen sceptisch naar Musk. Zijn obsessie met technologie en transhumanisme doen veel wenkbrauwen fronsen. Zo werkt één van zijn bedrijven, Neuralink, aan het integreren van het menselijk brein met computertechnologie. Met Tesla – marktleider in elektrische auto’s – en zijn vele satellieten werkt hij actief mee aan het optuigen van een infrastructuur voor massasurveillance.

Censuur EU

De Europese Unie (EU) heeft Twitter bedreigd met een verbod, tenzij het bedrijf zich houdt aan de strenge regels voor inhoudelijke moderatie, waarmee een strijd over regelgeving van het sociale mediaplatform op gang komt, meldde de Financial Times woensdag. Twitter moet zich van de EU houden aan een checklist van regels, waaronder het afschaffen van een ‘willekeurige’ aanpak voor het herstellen van geschorste accounts en het instemmen met een ‘uitgebreide onafhankelijke controle’ van het platform voor volgend jaar.

Als wij niet meer kunnen doen wat nodig is, wie doet het dan wel?
Blijf ons steunen, juist NU!
Juist nu blijven uitspreken

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
JasonVX13

Duurt niet lang meer voordat Twitter op zwart gaat. Musk zn grote schoonmaak heeft ervoor gezorgd dat de kennis die nodig is om de servers te onderhouden er niet meer is. Kleine problemen worden groter omdat ze niet opgelost (kunnen) worden. Zelf gebruik ik geen Twitter maar had vernomen dat het Retweeten alweer handmatig moest bij sommige gebruikers. Dat was een van de aanwijzingen dat er iets niet in orde is volgens een anomieme twitter medewerker. https://www.technologyreview.com/2022/11/08/1062886/heres-how-a-twitter-engineer-says-it-will-break-in-the-coming-weeks/

Cookies op deze website