Lightbox Image
Afbeelding:
Corona 10 november 2022

Pfizer verwacht dat ‘COVID franchise’ nog vele jaren miljardenwinst oplevert

Redactie Blckbx
2022 11 10 pfizer winst
3:40

Pfizer denkt nog jarenlang miljarden dollars winst binnen te zullen halen dankzij COVID. Dat steeds meer mensen door de verkooppraatjes heen prikken, lijkt het bedrijf geen zorgen te baren.

Chief financial officer (CFO) David Denton vertelde investeerders vorige week tijdens een earnings call dat de vaccins en antivirale middelen van zijn bedrijf nog ‘vele jaren relevant zullen zijn’.

De CFO zei dat hij verwacht dat het COVID-virus ‘een beetje als een griep, maar dodelijker’ zal zijn – wat volgens hem betekent dat de Pfizer-producten een grote rol zullen blijven spelen bij de bestrijding van het virus. “COVID zal nog vele jaren een ‘miljardenfranchise’ blijven.” Tot nu toe haalde Pfizer jaarlijks ongeveer 80 miljard dollar aan inkomsten uit de verkoop van het mRNA-vaccin en het antivirale geneesmiddel Paxlovid.

10.000 procent winst

Het bedrijf kondigde vorige maand aan dat het de prijs van zijn prik volgend jaar zal verhogen tot 130 dollar per dosis. Tot nu toe betaalde de Amerikaanse regering Pfizer 19 tot 30 dollar (19 tot 30 euro) per dosis. Geschat wordt dat elke individuele injectie slechts 1,18 dollar kost om te maken – wat betekent dat de nieuwe prijs Pfizer een winstmarge van 10.000 procent oplevert.

Critici zeggen dat de beslissing de enorme hebzucht van de firma aantoont. Peter Maybarduk, directeur van Access to Medicines bij Public Citizen, vertelde DailyMail dat Pfizer tot nu toe al een ‘obscene’ hoeveelheid geld heeft verdiend.

Pfizer was spekkoper tijdens de coronacrisis toen het als eerste bedrijf een mRNA-COVID-19-vaccin kreeg toegelaten op de Amerikaanse markt. Latere vaccinatieplichten voor gezondheidswerkers en het leger dreven de verkoop van vaccins verder op.

Vaccindeal Von der Leyen

Ook in Europa deed Pfizer goede zaken. EU-chef Ursula von der Leyen zou rechtstreeks met Pfizer-CEO Albert Bourla een deal hebben gesloten voor de aanschaf van 4,5 miljard doses voor 71 miljard euro belastinggeld. Von der Leyen ligt daarvoor zwaar onder vuur, mede omdat ze weigert de communicatie over de deal tussen haar en Bourla openbaar te maken. Ook spreekt niet in haar voordeel dat echtgenoot Heiko von der Leyen sinds 2020 medisch directeur is van Orgenesis, een farmaceutisch bedrijf dat vaccins ontwikkelt. Orgenesis is voor een groot deel eigendom van dezelfde partijen die ook een groot deel van Pfizer in handen hebben. Europarlementariërs zien de vaccin-deal tussen Pfizer en Von der Leyen als het grootste corruptieschandaal ooit.

Doorprikken

Hoewel Pfizer ook de komende jaren gouden bergen verwacht, begint bij steeds meer mensen het besef door te dringen dat veel van de beloftes van het bedrijf over de werking en de veiligheid van het vaccin niet kloppen. De animo om de vijfde prik te halen is ongekend laag. In Nederland had tot vorige week nog slechts zes procent van de mensen onder de zestig jaar de laatste 'opfrisprik' gehaald.

Misschien is de opkomst zo laag omdat mensen weten dat deze prik, de bivalentie omikron-booster, door Pfizer niet eerst in een klinische proef op mensen is getest, maar door de medische autoriteiten is toegelaten louter op basis van data uit een test op acht muizen.

Het kan ook zijn dat mensen onlangs hebben meegekregen dat de claim 'Je doet het voor een ander', gebaseerd bleek te zijn op valse aannames. Pfizer heeft voor het op de markt brengen niet onderzocht of het mRNA-vaccin de overdracht van het virus tegenhoudt, gaf Pfizer-directeur Janine Small vorige maand toe tegenover het Europees Parlement.

Wellicht realiseren mensen zich nu dat herhaaldelijk vaccineren ertoe kan leiden dat je juist bevattelijker wordt voor het oplopen van COVID. Dit verschijnsel, dat immuunontsnapping heet, is in verschillende onderzoeken aangetoond. Wetenschappers, zoals prof. dr. Geert Vanden Bosche, waarschuwen hier al voor sinds eind 2020.

Over de risico's op bijwerkingen wordt ook steeds meer bekend. Verschillende landen, zoals Zweden en Denemarken, zijn gestopt met het prikken van kinderen en mensen onder de vijftig jaar omdat de vaccins het risico op hartproblemen zoals myocarditis aanzienlijk verhogen. De producten worden daarnaast in verband gebracht met vruchtbaarheidsproblemen en het verstoren van de menstruatiecyclus bij vrouwen. Dit soort berichten sijpelt zelfs steeds vaker door in de reguliere media.

Ook weten de meeste mensen wel dat er in heel veel landen al lange tijd sprake is van forse oversterfte. Autoriteiten weigeren nog altijd om hier onafhankelijk onderzoek naar te laten verrichten, al is er een sterke correlatie tussen de oversterfte en het moment waarop het toedienen van de herhaalprikken van start gaat. In Nederland riep immunoloog prof. dr. Theo Schetters vorige week nog op om in afwachting van een onderzoek de vaccinaties stop te zetten.

Geen zorgen

Over al deze ongetwijfeld onwelgevallige informatie werd door de aanwezigen op de earnings call van Pfizer niet gesproken. De Pfizer-directie lijkt zich er ook geen zorgen over te maken.

Pfizer verwacht dit jaar 102 miljard dollar aan totale inkomsten met het vaccin en zijn antivirale middel Paxlovid binnen te harken. Dat is meer dan het dubbele van de jaarlijkse inkomsten van het bedrijf in 2019 (40,9 miljard dollar) en 2020 (41,7 miljard dollar). En ook de komende jaren verwacht het farmaceutische bedrijf dus dat COVID een ‘miljardenfranchise’ zal blijven.

Als wij niet meer kunnen doen wat nodig is, wie doet het dan wel?
Blijf ons steunen, juist NU!
Juist nu blijven uitspreken

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
ML

"dat het COVID-virus ‘een beetje als een griep, maar dodelijker’ zal zijn"
Dan zou de info die ik hier al eens geplaatst hebt juist kunnen zijn n.l. dat ze een dodelijker variant biowapen los willen laten gebaseerd op sars.
"De Pfizer-directie lijkt zich er ook geen zorgen over te maken."
Zou dit te maken kunnen hebben met de verplichte "vaccinatie" in combinatie met CBDC. Ja, dan zullen de winsten door blijven gaan als mensen braaf 'dank u 'meester ' zeggen en weer in de rij gaan staan.

Cookies op deze website